Lina i Sveriges Mästerkock

Jag har alltid tyckt om att titta på matprogram på TV och har följt både Masterchef UK och USA. När jag såg att Sveriges Mästerkock skulle sändas i Sverige, tvekade jag inte en sekund att söka. Jo, kanske lite men varför skulle jag? Det var våren 2011 som jag skrev min ansökan till TV4 och tänkte väl inte så mycket mer på det förrän det damp ner ett mail om att jag var uttagen till Audition i Göteborg. Hjälp, vad hade jag gett mig in på?? Av ca 5 000 sökanden var jag en av de utvalda!! 🙂

AUDITION

I slutet av September var det dags för min Audition i Göteborg. Jag och 200 andra amatörkockar skulle presentera en rätt inför en helt okänd jury och maten skulle dessutom presenteras kall då det inte fanns uppvärmningsmöjligheter. Jag tänkte att jag ville bjuda på lyxig husman, vilket borde gå hem. Så dagen innan åkte jag upp till mamma och pappa som bodde utanför Göteborg, där jag lagade till rätten som jag hoppades skulle ta mig in i tävlingen. Jag lagade goda pannbiffar med smak av tryffel, potatispuré och en ljuvlig Maderiasås, sen rårörda lingon såklart.

Vid kl 8 dagen efter stod jag i kön utanför Brewhouse i Göteborg och kön bara fylldes på med fler och fler människor. Nervösa och förväntansfulla fick alla var sin nummerlapp och tog plats i väntsalen, sen var det bara till att vänta. Snacka om att jag hade hög puls. Några timmar senare blev mitt nummer uppropat tillsammans med fyra andra. Vi fick förbereda vår kalla mat på tallrikar, så den såg representativ ut, innan vi gick in till fyra helt okända jurymedlemmar. Där fick var och en presentera sig lite kort samt motivera varför vi sökt till Sverige Mästerkock och vad vi hade lagat. Sen var det dags för avsmakning.

Alla var såklart jättenervösa och det var inte bara jag som kände att man stakade sig i presentationen. Hur gick det där egentligen? Dom hade stenansikten allihopa och visade ingen som helst känsla över varken presentationen eller maten utan bara tackade och sa hejdå. Det var sååå skönt när det var över och när jag kom ut därifrån fick vi besked om att åka hem och vänta på ett telefonsamtal och om man tagit sig vidare till steg två. Fick man inget samtal betydde det att det var slut här. Så skulle jag få det där samtalet?

EN EVIG VÄNTAN

Den eftermiddagen och kvällen var den längsta i mitt liv. Jag åkte hem till mamma och pappa igen men tiden stod nästan stilla. Jag tror klockan nästan hade slagit halv åtta när det ringde i min mobil. Var det dom? JAAAA!! Det var det och jag hade alltså gått vidare till steg två. Gissa om jag sov gott den natten!!! 😀

MÖTE MED DEN FRUKTADE JURYN

Lycklig men helt tom och såklart lite nervös fortfarande var det bara att ladda med ny energi till morgondagens stora utmaning. Jag hade redan förberett och handlat alla ingredienser till min rätt som jag skulle laga idag. Tack och lov var det en varm rätt vi skulle presentera. Vi var nu bara 25 kvar som hade gått vidare till slutaudition och jag skulle nu stå öga mot öga inför den fruktade juryn, Leif Mannerström, Marcus Aujalay och Per Morberg. Tillsammans med släkt och vänner åkte vi till en ny lokal där audition hölls. Jag var den första ut att laga min mat och på 40 minuter hade jag lagat min goda hummersoppa som jag hoppades skulle ta mig vidare till slutkvalet i Gävle. Smakerna satt där i alla fall!

EN GRYM SOPPA

Jag rullade in min matvagn och där satt juryn med stenansikten. Det kändes HELT overkligt att ha dom här tre männen framför mig men jag var cool och lugn. Lite kallprat sen var det dags att lägga upp så de kunde provsmaka soppan. – En grym soppa sa Marcus – Godare än på många restauranger sa Mannerström medan Morberg skulle dissa med att den var lite blaskig för hans smak. 😉 Men med två ja så var jag vidare. Min hummersoppa gick alltså hem och jag fick mitt förkläde och var vidare till slutaudition i Gävle. Gissa om jag var glad? 😀

SLUTKVAL I GÄVLE

Juryn tyckte min soppa var grym och bättre betyg kunde jag inte fått. Allt kändes overkligt och jag var verkligen vidare till slutkvalet i Gävle. Efter audition var vi totalt 38 finalister från hela landet som skulle göra upp om de 14 åtråvärda finalplatserna i Stockholm. I oktober var det dags. Under 5 hektiska dagar tävlade vi i gasklockorna i Gävle och vi slängdes in i hetluften direkt och redan efter två dagar hade 8 fått lämna tävlingen. Snacka om press!! Jag tog mig igenom alla moment, två matlagningstävlingar och två stresstest men föll på målsnöret i sista matlagningstävlingen då 16 av oss fick lämna in förklädet, fast vi fick givetvis behålla det som tack för god prestation. 🙂

Jag slutade som en glad topp 30-finalist och det är jag mycket stolt över. Jag har nog aldrig känt mig så tom som när jag sa hejdå till alla nya matvänner och när jag lämnade gasklockorna i Gävle. Men vilken erfarenhet och roligt äventyr. Här är hela mitt mästerkocks-äventyr i bilder, en av dom roligaste utmaningarna i mitt liv och som jag inte vill ha ogjord och som öppnade nya dörrar för mig. OCH det vara tack vare detta som jag startade Linas Kök 🙂

dd

Galleri