Sjömansbiff med oxfilé och smak av jul…

Redan inne i december och året går mot sitt slut. Detta blir förmodligen mitt sista blogginlägg för året och eftersom det snart är jul så ska jag bjuda på ett gott recept på Sjömansbiff som innehåller lite av julens kryddor. Jag älskar ju husmanskost i alla dess former och detta är en favorit helt klart. Normalt brukar den lagas på innanlår eller ryggbiff men jag hade lite oxfilé över i frysen så jag gjorde den helt enkelt ett steg lyxigare. Den går dessutom snabbare att göra med oxfilé då köttet kräver minimalt med tid.

Tack för året som gått

Jag vill tacka alla mina kunder som jag fått äran att kocka hos under året. Det har varit allt från företagsevent, som har ökat i antal, till bröllop, födelsedagsfester och trädgårdsfester. Inget uppdrag är det andra likt och det roligaste är alla möten jag gör med människor runt om i landet. Jag är såå tacksam för att kunna behaga er med min mat. Min man, som är min klippa, är också en del av Linas Kök och det har varit såå roligt när han har varit med mig på dom större eventen. Vi är ett riktigt ”dreamteam” tillsammans. Vi älskar det vi gör!

Recept

Ingredienser till 4 portioner     Tid: ca 1 timma

 • 600 g oxfilé i mindre bitar
 • 10 mjöliga potatisar
 • 2 gula lökar
 • 1 normalstor purjolök (det vita)
 • 1 pkt bacon
 • 10 kryddpepparkorn
 • 4 kryddnejlikor
 • 4 lagerblad
 • 5 dl kalvbuljong (fond + vatten)
 • 33 cl öl (ljus lager eller porter)
 • 4 lagerblad
 • salt och peppar
 • smör
 • 1/2 msk mjöl

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsfast form med lock.
 2. Skär lök, purjolök i lite tjockare strimlor.
 3. Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor.
 4. Fräs den gula löken i smör med salt och lite ljus sirap och lägg sedan över i den ugnsfasta formen.
 5. Stek purjon i lite smör och lägg i formen.
 6. Stek sedan potatisen i lite smör och salta. Lägg över i formen och blanda ner med löken.
 7. Tillsätt kryddor, lagerbladen och pudra över mjölet med en lite sil.
 8. Bryn baconet och fördela ner det i formen.
 9. Koka upp buljongen och tillsätt ölen. Häll ner i formen.
 10. Ställ in i ugnen med lock i 45 minuter.
 11. När det är 10 minuter kvar i ugnen bryner du oxfilén runtom hastigt i smör med salt och peppar. Låt vila på ett fat innan du lägger över dem i formen och låter dem gå i ugnen utan lock de sista 2-3 minutrarna.
 12. Servera med ärtor och morötter.

Fler av mina goda husman recept hittar ni här!

 

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.