Chimichurri rojo

Det var i augusti som jag verkligen fick upp ögonen för Chimichurri och hur gott detta är! Inte bara till kött som många förknippar det med utan att kunna smaksätta mycket annat med. Det var en kund som önskade Chimichurri på grillbuffén som vi lagade på ett bröllop i augusti. Och givetvis lyssnar jag på önskemål från mina kunder så jag gjorde en gudomlig Chimichurri till buffén. Efter det har jag blivit helt beroende av denna röran och har sedan dess alltid en laddning i kylen.

Chimichurri med koriander

Chimichurri härstammar vad man tror från Spanien men det är framförallt i Argentina och Uruguay som den används flitigt som en marinad eller sås till grillat kött. Det finns två sorter, en grön och en röd och dom innehåller lite olika kryddor. En del recept på nätet saknar koriander, vilket jag älskar så när jag tog fram mitt chimichurri recept så plockade jag delar ur dom olika recepten jag hittade för att få den ultimata smaken. På frågan om man ska ha olivolja eller bara rapsolja är också delad. En del hävdar att olivoljan kan vara för dominant, vilket jag håller med om, såvida du inte hittar en neutral olivolja. Därför blandar jag både olivolja och rapsolja i min chimichurri. Jag använder även vit balsamvinäger för att få lite av den naturliga sötman i den.

Chimichurri passar till nästan allt

Jag lagar en laddning varannan vecka för den står sig bra i kylen och för att den går att ha som smaksättning till nästan allt. T ex riset. Hur gott blev inte det att blanda basmatiris med chimichurri!! Eller i en pastasallad som blir så mycket roligare än att bara smaksätta med olivolja och salladskrydda. Nån dag gjorde jag en burgare med oxfilé som jag toppade med chimichurri. Ja, alltså så jävla gott. Idag åt lagade jag ostfyllda tortellini till lunch som jag vände ner i chimichurrin och till den lite stekt kyckling och oxfilé. Ja, hur jävla gott som helst, och hälsosamt med tanke på alla kryddor och oljor.

Recept

Ingredienser till ca 5 dl chimichurri

 • 2 dl hackad färsk koriander
 • 2 dl hackad färsk persilja
 • 2 msk torkad oregano
 • 2 msk paprikapulver (stark)
 • Chiliflakeskrydda efter smak och hetta
 • 1 tsk mald svartpeppar
 • 1 tsk salt
 • 4 lagerblad
 • 4 pressade vitlöksklyftor
 • 3 finhackade inlagda grillade paprikor
 • 1,5 dl neutral olivolja
 • 2 dl rapsolja
 • 3/4 dl vit balsamvinäger

Gör så här

 1. Blanda allt och låt stå svalt i kylen.
 2. Använd som smaksättning till ris, pasta, kött och vit fisk. 😛

        

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.