Matig paj med oxfilé, svamp och lök…
Att fylla en paj med oxfilé låter ju jättekonstigt, eller vilket slöseri med bra kött tänker ni. Hur kan man ta den finaste delen på köttet och fylla i en paj. Jo men det går. Jag köper ofta hel oxfié och av ändbitarna som blir över, skär jag mindre bitar som jag sedan använder till bl a pastasåser, biff Rydberg eller råbiff. Perfekt att frysa in och att ha när man behöver laga något snabbt och enkelt. Detta var första gången jag hade oxfilé i en paj och det var mannen som föreslog att jag skulle testa. Sagt och gjort, den blev riktigt god och väldigt matig.
Recept
Ingredienser till en normalstor paj Tid: ca 60 min, varav ca 30 min i ugnen
- Pajdeg
- 2,5 dl mjöl (gärna 00-mjöl som får en frasigare konsistens)
- 100 g smör
- 1 ägg
- Fyllning
- 500 g oxfilé i små tärningar
- 250 g champinjoner
- 1 stor gul lök
- 1 solovitlök
- 4 dl riven stark cheddarost
- Meat Magic krydda efter smak
- 1 msk Teriyakimarinad
- salt
- Äggstanning
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- salt och peppar efter smak
- Några stänk Teriyaki efter smak
Gör så här
- Börja med att blanda ihop allt till pajdegen. Enklast i en matberedare.
- Kavla ut degen i en springform. Ställ in i kylen 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet 15 minuter.
- Tärna oxfilé, svamp och lök i jämnstora bitar.
- Bryn köttet hastigt i en torr panna på hög värme. Krydda upp med salt och Meat Magic
- Lägg köttet i en skål och stek sedan lök och vitlök i lite smör. Köttsaften som blivit av köttet i skålen slår du över den stekta löken och låter koka in.
- Stek svampen i en torr panna och blanda sedan den med löken och köttet.
- Smaka av blandningen med teriyaki och eventuellt lite allt.
- Riv osten och lägg hälften av osten i botten av pajskalet.
- Fyll sedan på med köttblandningen och toppa med resten av osten.
- Häll till sist över äggstanningen.
- Grädda mitt i ugn ca 25 minuter.
- Servera med en god sallad.
Abow lina säg till de cok goda de blev
Tack!