Rödvinsbräserat kalvlägg…

Då har jag lagt julen bakom mig och ett nytt år har börjat. Jag lämnar inga som helst nyårslöften utan hoppas att 2023 ska bli ett händelserikt år med nya kockjobb och utmaningar.

Långkok

Detta blir mitt första recept för året och det blir avancerad husmanskost som jag älskar att laga. Vad kan dp bli godare än Kalvlägg, en rätt jag längtat efter länge. Husman tar sin tid och det kräver mycket kärlek för att få fina smaker men det är kanske därför jag älskar att laga sådan mat då jag får spendera timmar i köket.

Tryckkoka

Min tryckkokare får göra en del av jobbet och med hjälp av den så sparar man mycket tid. Jag använder en Tefal tryckkokare som fått mycket bra recensioner i tester. En tryckkokare mer än halverar tiden mot att använda en vanligt gryta till långkok. Detta receptet baseras på att man använder en tryckkokare och tiden är bara för själva köttet. Därtill kommer tid för resten till rätten. Kalvlägget serverade jag med en reducerad rödvinssås, potatis/palsternackspuré samt brysselkål, harricot verts och morötter. Ljuvligt gott!

Recept Kalvlägg

Ingredienser till 2 personer   Tid: ca 50 min

 • 1 000 kg kalvlägg med ben (tänk på att benen väger ca 400 g)
 • 1 gul lök
 • 1 stor morot
 • 1 stor palsternacka
 • 2 solovitlök (4 klyftor)
 • 1 knippe färsk rosmarin
 • 1 knippe färsk timjan
 • 3 lagerblad
 • 3 dl rött vin
 • 1 l vatten
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Krydda kalvläggen med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör.
 2. Lägg köttet i botten av tryckkokaren.
 3. Grovhacka alla grönsaker och lägg ner i grytan tillsammans med kryddorna.
 4. Slå på vinet och vattnet.
 5. Koka upp och låt tryckkokas i 40 minuter. Om du gör det i vanlig gryta så räkna med 2-3 timmar på låg värme.
 6. Låt köttet vila på ett fat.
 7. Sila av fonden och koka ner den med 1/2 flaska rödvin, 3 msk tomatpuré, 1-2 msk koncentrerad kalvfond. Smaka av med salt och red med maizena.

Fler av mina goda husmanskost recept hittar du här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.