Hallongrottor…

Då var julafton över och tänk så mycket stök och stim det ska vara bara för en enda dag. Inte för att jag stökade så mycket själv utan som vanligt tar vi det väldigt lugnt i min lilla familj. Eftersom många ligger sjuka i vinterinfluensa just nu, och även några i vår familj, så blev det lite ändrade planer för oss, men lika nöjda är vi ändå. Det blev en heldag hemma med ett mindre julbord och sen bra TV-serie resten av dagen. Just nu kollar vi på Jack Ryan och har betat av 2 av 3 säsonger. Det är riktigt bra så den rekommenderas.

Julbak fast ändå inte

Dagarna innan jul bakade jag lite men det blev varken pepparkakor eller lussekatter utan mina favoritkakor Hallongrottor. Jag hittade receptet i mammas kokbok som jag ärvt men receptet kommer ursprungligen från vår kokbok och som dom flesta nog har hemma på hyllan. Det var typ den första kokboken jag fick. Hur som helst, kakorna är så möra och goda. Dessutom hade jag hemlagad hallonsylt och då blir dom extra goda. Men visst finns det även goda sylter att köpa i affären om man inte har egengjord.

Recept

Ingredienser till ca 30 små kakor   Tid: ca 30 min

 • 125 g smör i mindre bitar
 • 1/2 dl socker
 • 1/2 dl potatismjöl
 • 2 dl mjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • Fast hallonsylt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj.
 3. Tillsätt smöret och arbeta degen antingen för hand eller i matberedare vilket går snabbast.
 4. Forma en rulle av degen och skär centimetertjocka kakor.
 5. Rulla kakorna till bollar och lägg i en liten papperskakform. Tryck en fördjupning i kakan med tummen och fyll med hallonsylt.
 6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fler av mina goda bakverk hittar du recept på här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.