Julköttbullar…

Nu är det jul igen

Idag har det t o m jul-stökats i Linas Kök och ett gäng julköttbullar är klara. Jag och min man sa att vi inte skulle göra något julbord men det blir ändå ett litet med godbitarna. Vi hade såklart helst varit på varmare breddgrader som vi brukar men i år blir det ett undantag.

Relax

Jul innebär stress för många men även en press. Julmat, julklappar och annat julstök som ska fixas. Allt detta bara för en dag eller två. Allt behöver inte vara perfekt. Det är ok att bara vara. Många sitter ensamma, en del väljer det själva men många gör det inte. För egen del blir det inget stort julbord utan som sagt bara några godbitar och därtill hör ju köttbullar såklart.

Torr och smaklös ska den inte vara

Jag är kräsen när det kommer till köttbullar och tycker sällan dom smakar bra på restaurang. Antingen är dom för torra, saknar lök eller är smaklösa och osalta. En regel när man gör smaksättningen är att den ska smaka nästintill översaltad för då kommer sältan på färsen bli bäst. Jag använder mig inte heller av ströbröd för det tycker jag gör dem torra. Idag bjuder jag på mina goda julköttbullar, inget konstigt utan bara med lite annan smaksättning är normalt.

Recept

Ingredienser till ca 30 st      Tid: ca 30 min

 • 500 g nötfärs
 • Smaksättning
 • 3/4 dl grädde
 • 1 gul lök
 • 1 ägg
 • 2 ansjovisar samt 1 tsk spad
 • rikligt med salt
 • 1/2 msk socker
 • svart och vitpeppar efter smak
 • 4 nypor mald kryddpeppar
 • riven muscot
 • smör till stekning

Gör så här

 1. Mixa allt till smaksättningen i en matberedare.
 2. Lägg över blandningen i en bunke och tillsätt färsen.
 3. Blanda allt men händerna och blanda väl.
 4. Forma fina köttbullar och stek dem i rikligt med smör tills dom är genomstekta.
 5. Deglasera pannan med vatten för att koka ur stekskyn.
 6. Lägg köttbullarna i en skål och häll över stekskyn.

Fler av mina köttfärsrätter hittar du här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.