Kallskuren Marinerad Oxfilé…

Buffémat när den är som bäst skulle jag nog säga. Helstekt oxfilé, superenkel att tillaga och den går att förbereda några dagar innan den ska serveras. I helgen serverade jag denna supergoda oxfilé på en julfest och den var minst sagt väldigt omtyckt. Det känns som fler och fler går ifrån julmaten när det vankas julfest. Dels för att det blir så himla mycket mat men oxå för att man ska kunna njuta av den egna julmaten på själva julafton, i stället för att vara trött på den. Så tänker jag i alla fall. Min man slog nog rekord i antal julbord under tidigt 2000-tal. Hela 13 stycken innan jul åt han. Gissa om han ville ha julmat på julafton? Nej, vi åkte till Thailand i stället så slapp vi allt det där och sedan dess firar vi oftast jul och nyår på varmare breddgrader. Men i år blir det ett undantag så vi blir hemma och kanske äter vi lite julmat trots allt.

Oxfilé Provencale

Nog om julmat och tillbaka till själva köttet. Det tog några turer innan jag bestämde mig för vilken typ av marinad jag skulle göra till oxfilén men jag visste att det måste vara något med vitlök. Jag älskar ju Coeur de Filé Provencale så det fick helt enkelt bli en marinad likt ett vitlökssmör. Enkelt och väldans gott. Köttet tillagar man dagen eller dagarna innan det ska serveras. Oxfilén helsteks i ugn och kyls därefter ner. Några timmar innan servering skär man köttet i fina skivor och häller över marinaden som sedan får stå och dra innan servering.

Recept

Ingredienser till 10-15 personer   Tid: ca 40 min varav 20-30 min i ugnen.

 • 1 hel oxfilé (ca 1,8 kg)
 • salt
 • peppar
 • Marinad 
 • 1.5 dl olivolja
 • 2 msk vit balsamvinäger
 • 2 pressade solovitlökar (alt 4 klyftor)
 • 1 dl hackad persilja
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Dag 1.
 2. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
 3. Salt och peppra köttet och stek runt om i rikligt med smör tills det får en fin stekyta.
 4. Lägg köttet på en plåt och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 55 grader. Använd en stektermometer. Tar ca 20 min.
 5. Ta ut köttet och låt det vila på ett fat. Täck över med folie och ställ in i kylen över natten.
 6. Dag 2.
 7. Vispa ihop olja och vinäger och tillsätt sedan vitlök och persilja. Smaka av med salt i peppar.
 8. Låt marinaden stå en timma och dra till sig alla smaker innan den hälls över köttet.
 9. Skär köttet i 0,5-1 cm fina skivor och häll på marinaden ca 1 timma innan servering. Se till så allt kött blir marinerat.
 10. Toppa till sist med lite havssalt.

Fler av mina goda recept på buffémat hittar ni här!

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.