Grönkålsallad med äpple, tranbär och valnötter

Grönkålsallad ser man numera alltid på julbordet och inte bara som dekoration utan som ett fräscht tillbehör som kompletterar all den övriga maten vi äter. Men äter gemene man av den? Min mamma lagade alltid gräddstuvad grönkål till julbordet och den älskar jag, särskilt till köttbullarna. Men idag bjuder jag på en fräsch grönkålsallad som passar både till julbordet eller som sallad till en god köttbit.

Jultradition

Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid firade jul tillsammans hemma med god julmat, paket och Kalle Anka på TV. Så som dom flesta gör enligt tradition. Men med åren skapar man sina egna traditioner och numera firar jag gärna julen borta, och helst i värmen. Jag och min man reste alltid till fjärran östern över jul och nyår under millenniet och till mitten av 2000-talet. Men sedan 2009 är är det USA som gäller och vintrarna har vi då spenderat i Florida som vi älskar. Något år blev det t o m Hawaii som var helt underbart fint. I år kommer vi vara hemma och jag känner redan av längtan efter sol och värme men det får vänta lite.

Julstök

Eftersom vi nästan alltid reser iväg över julen har vi inget behov av varken julmat eller julstök. Vi bara är och njuter av stillheten och juleljusen i stället för att stressa runt. När det kommer till maten så blir det bara godbitarna på julbordet som jag lagar. Lite sill, en Jansson, goda köttbullar, revben, skinka och grönkål. Det räcker för oss.

Recept 4-6 personer   Tid: ca 20 minuter

 • 200 g grönkål
 • 1 äpple av god sort (Royal Gala brukar jag ta)
 • hackade valnötter
 • torkade tranbär
 • Dressing
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk vit balsamvinäger
 • 1 tsk citronsaft och rivet citronskal från 1 citron
 • 1 tsk flytande honung
 • salt efter smak

Gör så här

 1. Skär bort stjälken och finhacka grönkålen.
 2. Koka upp en kastrull med vatten.
 3. Lägg i kålen i det kokande vattnet och förväll i 2 minuter.
 4. Sila av och skölj med iskallt vatten så kokprocessen slutar.
 5. Vispa ihop allt till dressingen tills den blir grumlig och få en krämig konsistens.
 6. Skölj äpplet och skär det mindre bitar. Behåll skalet på.
 7. Lägg grönkålen och äpplena i en skål och häll över dressingen.
 8. Blanda väl och tillsätt hackade valnötter och tranbär.

Fler av mina fräscha sallader hittar ni här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.