Loco Moco med Teriyaki…

Tänk så mycket matinspiration man får av att resa. Jag älskar det! Sen att man kan sätta sin egna touch på maten är ännu roligare. Loco Moco åt jag på Hawaii när vi firade jul och nyår där 2012/2013. Tänk att det är 10 år sedan men det känns som 5. En helt fantastisk resa till detta underbara resmål som jag länge drömt om att få åka till. Vi bodde på ön Oahu där huvudstaden Honolulu ligger. Vi hyrde en Harley Davidson under hela vår vistelse och körde runt hela ön där vi fick uppleva allt från Pearl Harbour, kaffeplantage, ananasodlingar, makadamienodlingar, vattenfall, underbara stränder, vulkaner och fantastiska vägar utmed havet.

Lokal mat

Loco Moco är en lokal hawaiiansk traditionell rätt som äts mycket och som ofta finns på restaurangernas menyer. Det är en väldigt enkel rätt men ack så god och den påminner verkligen om svensk husmanskost eftersom den serveras med gräddsås. Rätten består helt enkelt av en smakrik pannbiff med ris, gräddsky och stekt ägg. Jag har lagat flera gånger fast med lite olika smaksättningar och denna gången blev de ytterligare en ny variant med smak av Teriyaki. Jag kryddade även upp biffarna med min Magic favoritkrydda vilket blev riktigt bra. För att få lite grönt på tallriken stekte jag även sparris och harricot verts.

Recept

Ingredienser till 4 portioner     Tid: ca 60 min

 • 500 g nötfärs
 • 1 gul lök
 • 1 ägg
 • 0,5 dl grädde
 • 1 msk Kikkoman Teriyaki marinad
 • 1 msk Magic bbq-krydda
 • salt
 • socker
 • smör till stekning
 • Sås
 • 0,5 dl steksky
 • 2,5 dl grädde
 • kalvfond efter smak
 • salt peppar
 • Tillbehör
 • Kokt basmatiris
 • 4 stekta ägg (sunny side)
 • Färska gröna bönor
 • Färsk sparris

Gör så här

 1. Mixa alla ingredienser utom färsen i en matberedare tills du får en jämn smet.
 2. Lägg färsen i en bunke och häll över smeten. Arbeta färsen väl så allt blandas.
 3. Stek 4 biffar á 125g och genomstek dem runt om i smör.
 4. Deglasera pannan med vatten och spara skyn till såsen.
 5. Koka riset.
 6. Koka ihop såsen och smaka av med salt o peppar.
 7. Stek sparris och gröna bönor i smör några minuter. Smaka av med salt.

Fler av mina goda kötträtter hittar du här!

Fler av mina goda enkla recept hittar ni här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.