Syrlig Saffransboll med kokos…

Jag är en ”sucker” för småkakor och bakverk men bakar sällan själv. Tycker dock det är roligt när jag väl gör det. Jag har mina favoriter men vill såklart testa lite nytt. Till skillnad från att laga mat utan recept kan jag inte baka utan ett. Däremot kan man göra om och lägga till smaker man tycker om och som man tror sig passa. Detta receptet är ett sådant och inspirationen kommer från ett reklamblad jag fick från snabbgross i veckan.

Sött och syrligt

För att få den här saffranbollen ultimat tillsatte jag pressad citron, vilket inte var med i receptet. Saffran och citron gifter sig med varandra och den balanserar upp sötman i den kondenserade mjölken, vilken i sig kan kännas lite söt och kvalmig utan syra. En fullträff och ett perfekt bakverk till julbordet. Det nalkas ju advent och många börjar förbereda mat och bakverk till julbordet så den här kan jag verkligen rekommendera.

Recept

Ingredienser till 20 bollar

  • 200 g riven kokos
  • 1 burk kondenserad mjölk (400g)
  • 0,5 g saffran
  • Saft från 1 citron

Gör så här

  1. Blanda kokos, kondenserad mjölk, saffran och citron i en kastrull.
  2. Låt sjuda på låg värme 3-4 minuter. Rör hela tiden så att inte kokosen bränns vid för det är en tjock smet.
  3. Häll över smeten i en bunke och täck med plast. Ställ in i kylen och låt svalna.
  4. Forma smeten till bollar och rulla dem i riven kokos.
  5. Låt stelna i kylen.

Fler av mina goda bakverk hittar ni här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.