Mammas Tomatmarmelad…

Idag ska jag koka mammas tomatmarmelad! Min mamma och pappa är mina stora förebilder när det kommer till matlagning och som lärt mig alla grunder. Tyvärr finns ingen i livet längre men det går inte en dag utan att dom är i mina tankar och jag saknar dom varje dag. Båda gick bort i cancer, pappa år 2015 och mamma 2020. På tok för tidigt och dom hade verkligen inte levt klart sina liv utan hade mycket mer att ge om det inte var för denna hemska sjukdom. Detta formar en själv ganska mycket och jag har lärt mig att prioritera på ett annat sätt. Livet är kort och då ska man göra det bästa av det och inte hålla tillbaka på saker man vill göra, om man har möjligheten.

Bästa marmeladen

Idag var en perfekt dag för att stå i köket och koka marmelad. Det var en sån där grå och regnig dag, precis så som det brukar vara i november. Även om det inte är säsong för svenska tomater så hittade jag faktiskt smakrika tomater på Lidl idag. Mammas tomatmarmelad är den godaste jag vet. På en bit mögelost, en stark västerbottensost eller bara som den är på en nybakad scones med smör. En stående snitt jag brukar bjuda på är en Zeta crostini med en bit gorgonzola eller St Augur toppad med mammas marmelad. Alla som smakat den har varit lyriska och velat ha receptet så därför bjuder jag på det här. Tidigare har jag alltid fått marmelad av mamma men nu får jag helt enkelt göra den själv så det här blir en liten hyllning till min kära mamma.

Recept

Ingredienser till en halv liter marmelad

 • 1 kg mogna smakrika tomater
 • 2 citroner (zest och saft)
 • 7 dl socker
 • 1 tsk citronsyra (utblandat i lite vatten)
 • 1 msk riven ingefära
 • Paraffin för konservering (inte nödvändigt)

Gör så här

 1. Skölj tomaterna.
 2. Koka upp vatten.
 3. Lägg tomaterna i det kokande vattnet ett ögonblick tills skinnet lossnar.
 4. Ta upp tomaterna och dra loss resten av skinnet.
 5. Hacka tomaterna fint och lägg i en kastrull.
 6. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
 7. Låt koka utan lock i ca 30 min.
 8. Tillsätt sockret och låt koka ytterligare 20 minuter
 9. Blanda i citronsyran upplåst i lite vatten samt ingefäran. Blanda väl.
 10. Häll upp marmeladen i varma burkar.
 11. När marmeladen svalnat så paraffinera burkarna och täck över med lock.

Marmeladen passar utmärkt till mina supergoda American bisquits 😛

Lämna ett svar

Your email address will not be published.