Ugnsbakade brysselkål med fläsk och Teriyakimajjo…

Nu är hösten här och ska vi snacka grönsaker i säsong så ska vi snacka brysselkål. Jag älskar allt vad kål heter och det går göra så mycket gott av kål men ibland får även jag idétorka. Tack och lov hämtar jag en hel del inspiration när vi är ute och reser och denna rätten har vi ätit mycket av under våra resor till USA. Där har det på senare år blivit en väldigt populär förrätt eller som att ha som ”sides” till kött, fisk eller kyckling. Hur som helst är det väldigt gott och lättlagat så ikväll körde jag in lite brysselkål i ugnen som fick bli tillbehör till den grillade kycklingen som vi köpte.

Grönsaker i säsong

Typiska grönsaker som är i säsong just (september) är blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri. Och gröna grönsaker är extra hälsosamma då dom innehåller mycket fibrer, vitaminer, antioxidanter, enzymer och mineraler. Visst, dom är bäst att äta råa då vissa näringsämnen förstörs vid upphettning men det bortser vi från i detta receptet. Tillagat är ju ändå godast, eller?

Recept

Ingredienser till 2 personer    Tid ca 30 min

 • 300 g brysselkål
 • 150 g stekfläsk i tjockare skivor
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk sirap
 • salt efter smak
 • Topping
 • Riven parmesan
 • Het Teriyakimajonnäs
 • 2 msk Hellmans majonnäs
 • 1 tsk Teriyaki marinad
 • Srirachasås eller chilipeppar efter smak

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Finputsa kålen och dela dem på mitten.
 3. Blanda olivolja, sirap och salt.
 4. Skär fläsket i bitar.
 5. Vänd ner kålen i marinaden.
 6. Ringla lite olivolja på en ugnsfast form.
 7. Fördela kålen på plåten blandat med fläsket.
 8. Baka i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills kålen och fläsket fått en fin grillyta.
 9. Strö över riven parmesan innan servering och servera med majonnäsen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.