Kreolsk Afton…

Kreolsk afton är ett nytt koncept jag kommer införa för sällskap över 20 personer, både privat och företag. Då jag reser mycket i USA så plockar jag mycket inspiration därifrån, både i mat och praktiska prylar. En sak som är säker är att där finns dom coolaste food trucksen! USA förknippas gärna med skräpmat och ja, där är mycket burgare, friterat, pommes och massa annan junk food, men där finns mycket god och spännande mat oxå som t ex i den mångkulturella maten.

Jambalaya á la Linas kök

Jag tänker därmed införa Cajun och Creole i Linas kök. Jag har varit i New Orleans, Louisiana ett par gånger där jag ätit maten och i somras hade jag en cook-along med vänner hemma där jag fick mer kunskap om maten. Ni har säkert hört talas om Jambalaya, det är en typiskt kreolsk rätt. Se det som en variant på Paella fast med annan smaksättning. Även i denna har man räkor, kräftor, stark korv och kyckling men andra kryddor samt grön paprika och selleri som sätter en härlig smak. Eftersom jag har ett vinnande koncept i min omtyckta spanska Paella vill jag nu läska er med en annan typ av Paella…just Jambalayan á la Linas kök.

Cajunmat (Cajun Food)

De flesta historiker definierar cajunerna som en etnisk grupp av akadisk härkomst. Akadier är franska bosättare som tog sig till Kanada. De förvisades så småningom och flyttades till nedre Louisiana i slutet av 1700-talet, där de började bli kända som cajunerna. Cajunmat är en robust, rustik mat med mycket rökt kött, kryddig korv och kräftor. Cajunerna är lätta att känna igen på sin distinkta cajun-franska brytning och är i dag kända för sin livliga musik, livliga danser och sitt utsökta kök.

Kreolsk mat (Creole Food)

Kreolsk mat är internationell mat som skapades i New Orleans med europeiska, afrikanska och indianska rötter. Det franska inflytandet är starkast, men spår av italienska, spanska, tyska och till och med karibiska kan hittas i vissa rätter. Kärnan i kreolsk mat finns i rika såser, lokala örter, röda mogna tomater och den framträdande användningen av fisk och skaldjur som fångats i lokala vatten. Den förknippas med de gamla köken i New Orleans, där generationer av traditioner lever vidare än idag. En av de enklaste skillnaderna mellan de två kökstyperna är att kreolsk mat vanligtvis använder tomater och tomatbaserade såser medan traditionell cajunmat inte gör det. Skillnaden går dock mycket djupare in i New Orleans historia.

Cook-along i mitt kök med kocken Stefan Carlsson juli 2022

Lämna ett svar

Your email address will not be published.