Kreolsk Afton…

Jag har nu drivit Linas Kök sedan 2014 och det har verkligen tagit fart genom åren med 100% nöjda kunder. I år tog jag ett beslut att satsa helhjärtat på min verksamhet och avslutade därför min heltidstjänst på Telekonsult i Växjö för att kunna utveckla Linas Kök. Jag har jobbat i telecombranschen ända sedan jag slutade skolan 1995, alltså hela 27 år varav 18 år på Telekonsult. En rolig tid med massor av kundkontakt och erfarenhet. Jag har fått förmånen att vara med hela resan genom teknikens värld, från komradio, NMT, GSM, 3G, 4G och nu 5G.

Våga ta steget

Efter så lång tid på en och samma arbetsplats vill jag nu satsa på mitt egna fullt ut. Det kommer bli en utmaning, det vet jag, men samtidigt har jag ett inarbetat namn och jag har massor av kontakter genom min långa arbetslivserfarenhet så vad kan gå fel? Jag måste göra detta nu och inte sen…

Kreolsk Afton

Jag kommer införa ett nytt koncept för sällskap över 20 personer, både privat och företag. Fördelen nu är att jag kan anta uppdrag alla dagar i veckan, vilket varit svårt med en 100% anställning. Min mål är även att ha en food truck i framtiden som jag alltid kan ha med mig på mina uppdrag.

Då jag reser mycket i USA så plockar jag mycket inspiration därifrån, både i mat och praktiska prylar. En sak som är säker är att där finns dom coolaste food trucksen!!! USA förknippas gärna med skräpmat och ja, där är mycket burgare, friterat, pommes och massa annan junk food, men där finns mycket god och spännande mat oxå som t ex i den mångkulturella maten.

Jambalaya á la Linas kök

Jag tänker därmed införa Cajun och Creole i Linas kök. Jag har varit i New Orleans, Louisiana ett par gånger där jag ätit maten och i somras hade jag en cook-along med vänner hemma där jag fick mer kunskap om maten. Ni har säkert hört talas om Jambalaya, det är en typiskt kreolsk rätt. Se det som en variant på Paella fast med annan smaksättning. Även i denna har man räkor, kräftor, stark korv och kyckling men andra kryddor samt grön paprika och selleri som sätter en härlig smak. Eftersom jag har ett vinnande koncept i min omtyckta spanska Paella vill jag nu läska er med en annan typ av Paella…just Jambalayan á la Linas kök. Läs mer om min Kreolska Afton här!

Cajunmat (Cajun Food)

De flesta historiker definierar cajunerna som en etnisk grupp av akadisk härkomst. Akadier är franska bosättare som tog sig till Kanada. De förvisades så småningom och flyttades till nedre Louisiana i slutet av 1700-talet, där de började bli kända som cajunerna. Cajunmat är en robust, rustik mat med mycket rökt kött, kryddig korv och kräftor. Cajunerna är lätta att känna igen på sin distinkta cajun-franska brytning och är i dag kända för sin livliga musik, livliga danser och sitt utsökta kök.

Kreolsk mat (Creole Food)

Kreolisk mat är internationell mat som skapades i New Orleans med europeiska, afrikanska och indianska rötter. Det franska inflytandet är starkast, men spår av italienska, spanska, tyska och till och med karibiska kan hittas i vissa rätter. Kärnan i kreolsk mat finns i rika såser, lokala örter, röda mogna tomater och den framträdande användningen av fisk och skaldjur som fångats i lokala vatten. Den förknippas med de gamla köken i New Orleans, där generationer av traditioner lever vidare än idag. En av de enklaste skillnaderna mellan de två kökstyperna är att kreolsk mat vanligtvis använder tomater och tomatbaserade såser medan traditionell cajunmat inte gör det. Skillnaden går dock mycket djupare in i New Orleans historia.

Cook-along i mitt kök med kocken Stefan Carlsson juli 2022

Lämna ett svar

Your email address will not be published.