Pasta med Oxfilé i mustig tomatsås…

God fortsättning på 2022

Då lägger jag 2021 bakom mig och är så tacksam över året som gått. Alla kockjobb jag fått genomföra trots en pågående pandemi som vi aldrig upplevt någon liknande tidigare. Året avslutade jag med 3 härliga veckor i USA så nu är depåerna påfyllda med ny energi, även om jag fortfarande är lite jetlaggad. Men det är smällar man får ta av att resa långt och det är det värt såklart.

Väl hemma var det skönt att få ställa sig i köket igen och laga god mat. Som jag längtat efter det. Även om jag ätit jättegott på resan så längtar jag alltid efter det svenska köket och till vår husmanskost. Som tradition äter vi alltid makaroner och falukorv när vi kommer hem från en resa och det blev inget undantag denna gången. Inget fancy alls men ack så gott.

Mackor och pasta

Som en del vet så älskar jag goda mackor av alla dess slag. Av resterna från falukorven gjorde jag goda falukorvsmackor när vi vaknat på lördagen. Det blev inte mycket mer gjort den dagen mer än att packa upp, tvätta och slappa vid tvn. Till middag blev det frys och kylskåpsrens vilket resulterade i denna goda oxfilé pasta som dessutom går snabbt att laga.

Recept

Ingredienser til 4 portioner   Tid: ca 50 min

  • 500 g oxfilé skuren i mindre bitar
  • Tomatsås
  • 1 solo vitlök
  • 3 finskurna salladslökar
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk Mutti cocktailtomater
  • 1 dl heinz chilisås
  • 2 msk kimshisås (kan uteslutas men den ger en mustighet)
  • 2 msk kalvfond
  • skalken på en parmesanost
  • några stänk balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olivolja

Gör så här

  1. Salta o peppra köttet och bryn hastigt runt om i smör. Lägg upp på fat o låt vila.
  2. Fräs finhackad vitlök, salladslök och basilika i olivolja utan att få färg.
  3. Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
  4. Tillsätt tomater, chilisås, vatten, kimshi och fond.
  5. Lägg ner parmesanosten och låt sjuda under lock i 30 minuter.
  6. Smaka av med salt o peppar och tillsätt några stänk vinäger.
  7. Sjud såsen utan lock i 10 minuter.
  8. Lägg köttet och en klick smör i såsen. Låt köttet vila i såsen medan pastan blir klar.
  9. Servera med pasta al dente och riven parmesanost.

 

 

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.