Marängcrisptårta med limecurd och jordgubbar

Sommar, sommar och sol

Sommaren verkar vara här för att stanna. Hela juni har strålat av sol och behaglig värme. Mina kockjobb har blivit fler och detta året har börjat bra, tack och lov. I veckan lagade jag min första sommar-paella för ett gäng lärare på Växjö Fria Gymnasium som snart går på sommarledighet och till helgen ska jag laga min paella på ett pool-party i stan. Undra hur varmt det kommer bli då? Det ska ju bli runt 30 grader…sen mina pannor som värmer på det. Men det är bara till att bita ihop. Får väl avsluta med ett dopp i poolen innan jag far hemåt. Jag ser fram emot många mer kockuppdrag och möten med nya människor som jag kan glädja med min goda mat. Läs mer hur du bokar mig som kock här!

RESTER

Fördelen för mina kollegor på Telekonsult är att dom brukar få Paella till lunch dagen efter ett uppdrag och så blev det även denna gång. Och det är alltid lika uppskattat. Finns ju inget värre än att slänga överbliven mat så här tar vi verkligen hand om resterna. 🙂 Jag passade även på att baka en riktigt god sommartårta för jag hade lite överbliven äggvita hemma vilket passade bra. En smarrig söt-syrlig tårta med jordgubbar på toppen. Vad kan bli bättre en sommar som denna!

RECEPT

2 st Marängbotten (Tid ca 100 min varav 80 min i ugnen)

 • 6 äggvitor
 • 5 droppar ättika
 • 4 dl socker
 • 5 dl rice crispies

Topping/fyllning

 • Vispad grädde och jordgubbar
 • Limecurd – Om du vill göra det enkelt så köper du ett par burkar färdig limecurd annars gör du min goda limecurd enligt nedan recept. 😊 Det blir stor skillnad i smak så det är värt besväret.

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
 2. Separera äggen och lägg vitorna i en bunke. Spara äggulorna till annat.
 3. Tillsätt ättikan och vispa äggvitorna till ett hårt skum.
 4. Tillsätt 1 dl socker åt gången och vispa till en blank marängsmet.
 5. Tillsätt rice crispisen och blanda väl.
 6. Ta fram två lika stora springformar. Klipp ut två runda bakplåtspapper som täcker botten och smörj med rapsolja.
 7. Fördela marängsmeten i formarna och grädda i ugn 80 minuter.
 8. Låt bottnarna svalna innan du fyller med limceurd och garnerar med grädde och jordgubbar.
 9. Fördela limecurden på en av bottnarna. Lägg på den andra botten som lock och bred på grädden samt garnera med jordgubbar.

Limecurd (Tid: 40 min samt minst 5 timmar i kylen)

 1. 4 st lime (rivet skal och saft)
 2. 2 st citroner (rivet skal och saft)
 3. 2 dl socker
 4. 10 g smör
 5. 2 ägg
 6. 1 gelatinblad

Gör så här

 1. Riv skalet fint på lime och citron samt pressa ut all saft. Häll i en liten kastrull.
 2. Tillsätt socker och smör. Smält sakta på låg värme utan att det kokar upp.
 3. Vispa äggen och häll ner i citrusblandningen. Låt sjuda på lägsta värme alt. över vattenbad. Vispa med ballongvisp ca 30 min tills den tjocknat och blivit krämig.
 4. Lös upp gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Krama ur vattnet och vispa ner i limecurden.
 5. Häll upp blandningen i en burk och låt stå i kylen 5 timmar eller över natten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.