Köttfärssås med Umami…

Umami

I veckan lagade jag en ny härlig köttfärssås till min lunchlåda och med extra mycket Umami. Umami kommer från japanskan och kan översättas som gott och välsmakat. Lite diffust för många men tillsammans med salt, sött, surt och beskt skapar umami en harmoni i rätten och lyfter de andra smakerna. Umami förknippas med djupa smaker av protein och finns bl a i fisk, kött, buljonger, tomat, lagrade ostar och svamp. Jag har många varianter på köttfärssås och tycker om att variera så det inte blir samma smaker varje gång. Ser fram emot min lunch idag 🙂

Mat och prat

Mer matlagning kommer det bli i helgen då min bästa vän från Jönköping kommer på besök. Tänkte bjuda henne på en redigt god Risotto Surf´n Turf. Även den kommer innehålla en massa umami. Som vanligt när vi ses så blir det mycket prat och kanske går vi ner på stan lite senare på kvällen. Hur som helst ska det jättemysigt att få hit henne. Recept på min risotto som jag ska bjuda på hittar du här.

Recept

Ingredienser till 4 portioner

 • 500 g nötfärs
 • 1 solo vitlök
 • 1 gul lök
 • 100 g champinjoner
 • 1 näve färska basilikablad
 • 2 dl vitt vin
 • 1 dl Heinz chilisås
 • 1 msk tomatpuré
 • några stänk kikkomansoja
 • 1 msk kalvfond
 • svartpeppar
 • salt
 • några stänk balsamvinäger

Gör så här

 1. Hacka lök, vitlök, basilika och fräs i smör utan att få färg.
 2. Tillsätt färsen och fräs tills den är genomstekt.
 3. Tillsätt vinet och låt koka in något.
 4. Tillsätt chilisås, tomatpuré, soja, buljong och peppar.
 5. Rör om och låt sjuda under lock ca 25 minuter.
 6. Smaka av med salt och stänk till sist över lite vinäger.
 7. Servera med spaghetti al dente.
 8. Allra godast blir den om den får stå och dra till dig smakerna över natten.

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.