Ät rätt och minska risken för cancer…

Idag drabbas 1 av 3 av cancer men alla påverkas när någon drabbas. Jag själv förlorade min pappa i tjocktarmscancer för 4 år sedan och det var den tuffaste tiden i mitt liv. Jag har alltid varit ”pappas flicka” och han var en stor förebild för mig under min uppväxt, som lärt mig mycket och som gjort mig till den jag är idag. Han var dessutom min stora inspirationskällan till mitt matintresse.

Cancerstiftelsen Kronoberg

Igår kväll var jag med en av mina närmsta väninnor, som överlevt bröstcancer, på en föreläsning i konserthuset i Växjö. På plats fanns dietisten Anna Ottosson, årets talare Leila Söderholm och inte minst årets kock Martin Moses. Konferencier var Anne Marchal, en lokal Växjöprofil som även hon just nu är färdigbehandlad för sin bröstcancer. En mycket fin föreläsning och kväll i alla bemärkelse.

Årets kock

Extra roligt denna kvällen var att Martin Moses som vann årets kock var på plats. 🙂 Han fick nöjet att laga tre härliga rätter på scen och visade att det inte alls är svårt att få ihop enkel men nyttig mat med små knep och på kort tid. Vi fick dessutom ett smakprov vilket var smaskens! 🙂

Vikten av färger i maten

För att behålla hälsan och för att få i sig den näring vi behöver för att hålla oss friska så är bra kost, motion, sömn och lycka de viktigaste ingredienserna. Det här är ju inget nytt men det är alltid bra att bli påmind för man kan bara blir bättre. Investera mer tid i dig själv, ta den där promenaden när du kommer hem från jobbet i stället för att sjunka ner i soffan. Börja dagen med en grön smoothie och se till att ha regnbågens färger på tallriken när du äter och inte bara nyanser i brunt. Leila talade om vikten att röra på sig och Anna Ottosson inspirerade till att äta just mer grönt på tallriken och vilken styrka just grönsaker har. Hon utmanade även oss i publiken att dricka en grön smoothie varje morgon under 2 veckors tid och här bjuder jag på receptet. Min utmaning börjar idag 🙂

Recept

  • 140 g spenat
  • 1 avokado
  • 1 banan
  • 1 äpple
  • apelsinjuice
  • vatten
  • pressad lime

Gör så här

  1. Mixa allt i en matberedare/blender.
  2. Tillsätt mer vatten för önskad konsistens.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.