Pilaff på Risoni…

Då har jag varit igång en vecka efter semestern, jetlaggen är över och jag har kommit in i dygnsrytmen igen. 🙂 Det tar alltid en vecka att återhämta sig efter att man varit i Florida. Det sägs att man tar igen 1 timma per dag och det stämmer ganska bra. Dock åkte jag på en riktig förkylning och har tydligen fört ett himla liv om nätterna enligt min man så i natt fick det bli en omgång nässpray vilket gjorde att jag sov lite bättre. Denna tiden på året är väl känd för att vara sjukdomens tid då många ligger hemma.

Rivstart på året

Året började med två kockuppdrag och det är verkligen kul att vara igång igen. Jag har satt en ny meny som jag själv tycker tilltalar väldigt mycket och på mitt första kockjobb i torsdags lagade jag en av mina nya rätter (Kalvfilé) vilken blev väldigt uppskattad. Vill du hyra mig som kock till din nästa fest? Läs mer och boka mig här!

Gott tillbehör till kött och fisk

Pilaff är egentligen en orientalisk risrätt och motsvarar den Spanska Paellan fast med en kryddsättning av t ex lagerblad, kryddnejlika, saffran, kummin, koriander, mynta och persilja. Pilaffen kan även innehålla lamm, biff, kyckling eller skaldjur. I helgen gjorde jag en variant på Pilaff fast med Risoni. Risoni liknar riset i sin form fast det är pasta. Det blir inte lika mättande som ris och passade väldigt bra som tillbehör till Entrecoten vi stekte.

Recept

Ingredienser till 4-6 portioner     Tid: ca 30 min

 • Marinad
 • 1 dl Teriyakisås
 • 0,5 dl rapsolja
 • 1 pressad solovitlök
 • 3 msk pressad citronsaft
 • 1/2 hackad chili
 • riven ingefära efter smak
 • Pilaff
 • 3 dl Risoni
 • 1 stor morot
 • 1/2 bukett broccoli
 • 1 schalottenlök
 • 1 rödlök
 • 6-10 champinjoner
 • 1 solo vitlök
 • 5 gröna sparrisar

Gör så här

 1. Blanda allt till marinaden och låt stå.
 2. Skär alla grönsaker i tärningar (brunoise)
 3. Koka upp lite vatten och en klick smör. Koka morötter och broccoli i 5 minuter. Häll av vattnet.
 4. Koka Risonin i 8 minuter.
 5. Skär svampen i skivor och fräs i en torr panna.
 6. Stek resten av grönsakerna i olivolja och lite smör. Smaka av med salt.
 7. Tillsätt svampen, morötterna och broccolin.
 8. Blanda allt med den kokta Risonin och blanda ner hälften av marinaden. Resten kan användas som sås.
 9. Servera Risonin som den är eller som tillbehör till en köttbit, kyckling eller fisk.

Fler av mina pastarecept hittar ni här!

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.