Högrev i rödvinssås…

Nu är den bästa tiden för att laga rustik mat och jag verkligen brinner för det. 🙂 Det tar sin tid men den kärlek man får lägga ner i matlagningen ger resultat. I veckan hade jag några av mina närmsta vänner hemma på tjejmiddag. Vi har en s k Lady Circle och vi träffas varannan månad hemma hos varandra över en bit mat och dryck. Jättemysigt verkligen och denna veckan var det min tur att bjuda hem dem. Det passade väldigt lägligt med Halloween så alla fick vars ett Halloween-diadem när dom kom. 🙂

Långkok

”Långkok” kan anrättas på olika sätt, med tryckkokare, slow cooker eller i gryta på spis eller i ugn. Allt handlar egentligen bara om vilken tid man behöver lägga ner. En tryckkokare förkortar tiden avsevärt men resultatet blir lika bra, därför använder jag ofta den metoden. Smakerna stannar även kvar i tryckkokaren medan de andra sätter släpper ut mer av smakerna då locken inte är lika täta. Fler av mina goda grytor hittar ni här!

Dukning till fest

Jag älskar att anordna fest och att få till en fin dukning är ju en del av festen. Dessutom är jag väldigt intresserad av inredning och är väl lite av en perfektionist ibland men jag älskar som sagt att göra det mysigt och fint för mina gäster. Eftersom det är höst och det dessutom var halloween så fick det bli temat på min dukning. Med höstlöv, döskallar och vackra ljusstakar fick jag till en riktigt fin dukning. 🙂

Recept till 8 portioner    Tid: 2-6 timmar

 • 1,6 kg högrev
 • 1/2 flaska rött vin + vatten till långkoket
 • 2 morötter
 • 2 solo vitlök
 • 1 palsternacka
 • 2 gula lökar
 • 1 knippe timjan
 • 4 lagerblad
 • 10 vitpepparkorn
 • Rödvinssås
 • Buljongen från avkoket
 • 3 msk tomatpuré
 • några skvätt balsamvinäger
 • 2-3 msk koncentrerad kalvfond eller efter smak
 • lite farinsocker
 • Tillbehör
 • 300g rökt sidfläsk
 • 250g champinjoner
 • 1 burk Felix syltlök

Moment 1

 1. Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bryn dem runt om i smör. Salta och peppra.
 2. Lägg sedan köttet i stekgrytan du använder.
 3. Skär alla grönsaker i grova bitar och lägg ner dem med köttet.
 4. Häll på 1/2 flaska vin och tillsätt vatten så det täcker kött och grönsakerna.
 5. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock. (50 min i tryckkokare, ca 3 timmar på spisen eller 3 timmar i ugn 180 grader eller i slow cooker enligt anvisning) Köttet ska bli mört, dock inte som pulled pork så kolla efter 3 timmar hur mört det blivit.

Moment 2

 1. Sila ner buljongen från avkoket i en såsgryta/sauteuse och tillsätt resten av vinet.
 2. Tillsätt tomatpuré, några skvätt balsamvinäger samt kalvfond efter smak.
 3. Låt såsen sjuda utan lock 30 min. Smaka av med salt, pappar och lite socker.

Moment 3

 1. Lägg köttet i en ny gryta och slå över såsen. Låt puttra på låg värme.
 2. Stek champinjoner och stekfläsk. Lägg ner i grytan
 3. Häll till sist över syltlöken.
 4. Garnera med färsk timjan och servera med kokt potatis eller potatisstomp.

Happy Halloween!

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.