Hitta inspirationen i köket – 6 snabba tips för inspirerande matlagning

Det kan vara riktigt lockande att äta ute när man tänker på vad som finns i köket och känner olusten att ställa sig och laga en stapelrätt vars ingredienser alltid finns hemma, men det tänjer mer på plånboken än på fantasin. Här får du snabba och enkla tips på hur du hittar inspiration i köket och kommer igång med matlagningen på ett snabbt, roligt och effektivt sätt!

  1. Starta med ett rent kök

Det första steget till att hitta inspiration i köket är att ha det rent och snyggt. Ett smutsigt och stökigt kök gör ingen sugen på att sätta igång och laga mat. A och O är att börja med en grundlig städning; att rensa ur kylen, gå igenom innehållet i skafferiet och rengöra ugn ger dig god översikt över vad som finns hemma och ett nytt blad att jobba med. Använd ett väldoftande rengöringsmedel och sätt några snittblommor i en vas när du är klar för en extra fräsch känsla.

  1. Anordna middagsbjudningar

Det är alltid roligare att laga mat om man gör det för vänner och bekanta. Varför inte ta och bjuda in några väl utvalda till en middagsbjudning? Ta tillfället i akt att planera en spännande trerättersmeny, och kanske vill du ta det steget längre och ha ett tema på menyn med matchande klädsel för de inbjudna? Exempelvis italienskt, franskt, japanskt, mexikanskt, hawaiianskt.. Listan kan göras lång och det är bara fantasin som sätter gränserna!

  1. Fler kockar behöver inte betyda sämre soppa – laga mat med vänner

Ett annat beprövat knep för att få inspiration är att laga mat med andra. Kom överens om ett recept och om vem som ska ta med sig vilka ingredienser och kör igång. Det är alltid roligt att kunna diskutera nya smaker och rätter med någon medan man äter. Är ni flera som planerar menyn och ingredienser kan ni dessutom inspirera varandra och du får nya uppslag på rätter du kan laga även då du är själv. Bonusen är att man dessutom har ett extra par händer då det kommer till städning och diskning efteråt.

  1. Prova nya recept

Det är lätt att hamna i ett matlagningsmönster med samma rätter vecka efter vecka. Ta dig ur mönstret och hitta ny inspiration genom att leta efter nya recept. Investera i en tjusig receptbok som dessutom ser snygg ut i köket, eller sök inspiration på nätet. Det finns tusentals olika recept redo för dig att  upptäcka – oavsett om du vill laga mer vegetariskt, prova en trendig rätt eller laga något gott för ett speciellt tillfälle. Du hittar massor av recept i olika kategorier, även här på bloggen!

  1. Ta en matlagningskurs

Ett roligt sätt att träffa nytt folk och samtidigt låta dig inspireras är att ta en matlagningskurs. När du väl fått lite extra vägledning, lärt dig laga nya rätter och börjat prova nya kryddor och råvaror är chansen stor att du även blir mer inspirerad i ditt eget kök. Prova rätterna du lagat under kursen hemma och bjud in nära och kära att imponera på.

  1. Håll rent från dag till dag

Det kanske viktigaste rådet är att alltid försöka hålla rent i köket från dag till dag. När du väl hittat inspirationen håller du den bäst kvar genom att städa och röja undan efter dig då du använt köket. På så vis ser du till att köket alltid är redo att användas när andan faller på, så kom ihåg att rengöra ugn, arbetsytor och verktyg från dag till dag.

Det är lätt att man faller in i gamla rutiner, men förhoppningsvis kommer de korta råden ovan att tillåta dig att inspireras då det kommer till kök och matlagning! Men om du någon gång vill slippa matlagningen helt och hållet kan du såklart hyra mig som kock för en kväll… 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.