Fransk Nöt & Marängtårta med Citrus…

Våffeldagen

Idag är det Marie Bebådelsedagen eller Våfflans dag som vi kanske mest förknippar den 25 Mars med. Dagen började med att jag och min man skulle åka till Braås för att hämta  ut ett auktionsföremål som jag ropade in på nätauktion igår. På vägen dit stannade vi på Tofta Strand och åt en god frukost. På söndagar har dom scones och kakbuffé vilken såklart jag valde eftersom jag älskar både scones och kakor. 😛

Överbliven Äggvita

Väl hemma igen fortsatte jag att baka då det blivit äggvita över från Bearnaisesåsen jag lagade på lördagen. Jag får ofta över en massa äggvita och allt som oftast slänger jag den men idag ville jag faktiskt baka något. Och vad passade då bättre än en marängtårta! Kanske kommer jag överraska mina kollegor på jobbet i morgon. Tveksamt är dock om jag kommer baka våfflor oxå idag – kan bli lite väl mycket sött på en dag. 😉

Förbered tårtan

Detta är en av mina favorittårtor. Den är fräsch och lätt. Den är dessutom helt glutenfri. Den blir allra bäst att göra dagen innan den ska ätas. Nötmarängbotten är lite seg efter att den bakats men får den stå över natten och dra till sig i kylen med grädde och mandariner på så blir den mör och saftig dagen efter.

Recept

Ingredienser till 1 tårta 10-12 bitar      Tid: ca 70 min

 • Tårtbotten
 • 5 äggvitor
 • 1,5 dl socker
 • 200 g nötkärnor
 • 1 tsk bakpulver
 • Fyllning
 • 3 dl grädde
 • 500 g inlagda mandariner
 • Garnering
 • Riven mörk choklad
 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
 3. Tillsätt  sockret, lite i taget. Vispa under tiden tills det blir en jämn och blank smet.
 4. Mixa nötterna fint i en matberedare och tillsätt bakpulvret.
 5. Blanda ner nötterna i äggskummet.
 6. Blanda väl och bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
 7. Grädda tårtbotten mitt i ugnen i 45 minuter.
 8. Låt svalna.
 9. Dela tårtbotten i två längder.
 10. Vispa grädde och bred ut på den ena längden.
 11. Toppa med mandarinerna.
 12. Lägg på den andra tårtbotten som lock.
 13. Bred på grädde och garnera med mandariner och riven choklad.
 14. Låt stå svalt över natten så blir tårtan mör och saftig.

Fler av mina goda desserter hittar ni här!

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.