Moule Mariniéres med chili…

I juni månad har jag minst sagt haft häcken full med kockuppdrag och flera större trädgårdsevent där jag både grillat hamburgare och lagat stora Paellor till större sällskap. Riktigt skoj!! 🙂 Nu under sommaren är det lite lugnare med jobb men jag hoppas kunna laga en massa god mat hemma på altanen i stället. I slutet på Juli har jag dock ett stort Paella-event på Öland så helt lugnt blir det då inte. 🙂 I helgen som gick var min svärfar och fru hemma hos oss och då bjöd jag på vinkokta musslor och en god Paella vilket blev mycket uppskattat eftersom det blev nya smaker för dem. Alltid lika kul att kunna inspirerar människor med lite nya maträtter. 🙂

Färska eller frysta musslor?

Jag har oftast köpt färska musslor i fiskbilen men tycker de är lite ojämna i storlekarna. En del blir så stora att det växer i munnen på en, vilket inte jag gillar. Jag vill helst ha små och fina musslor. Dessa var frysta, färdigkokta och vakuumförpackade när jag köpte dem och klart mycket bättre än de jag köpt färska i nät tidigare. Precis så som jag vill ha dem. 🙂 Den här rätten är sjukt god och det passar utmärkt att ha som en förrätt, speciellt nu på sommaren. Servera till ett gott vitt torrt vin eller en god öl, sen lovar jag att man är hemma.

Recept

Ingredienser till 4 personer        Tid: 20 min

 • 1 kg musslor
 • 3 schalottenlökar
 • 1 solo vitlök
 • 1,5 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 msk hummerfond
 • chiliflakeskrydda efter smak
 • salt
 • peppar
 • dill till garnering
 • olivolja
 • smör

Gör så här

 1. Tvätta musslorna och kolla så att alla är slutna, annars släng de som är öppna.
 2. Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja och lite smör utan att få färg.
 3. Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
 4. Tillsätt grädde och fond samt chili.
 5. Koka upp och låt sjuda 10-15 minuter tills såsen blir krämig.
 6. Smaka av med salt och peppar.
 7. Häll i musslorna och rör runt dem någon minut.
 8. Häll upp dem i en skål och garnera med dill.
 9. Servera direkt tillsammans med färsk ciabatta och smör. (De musslor som inte öppnat sig efter kokningen ska man slänga)

Fler av mina skaldjursrätter hittar ni här

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.