Kalops…

I helgen som gick lagade jag två rätter till veckans matlåda för att slippa äta ute varje dag, vilket är kostsamt och lite tröttsamt. Vad passar då bättre än husmanskost och ett gott långkok.

Långkok

När jag lagar långkok gör jag det oftast i min tryckkokare, vilket både sparar tid och energi. Ett långkok som normalt tar 2 timmar lagar jag på 40 minuter med min tryckkokare. Ni förstår ju att jag älskar min tryckkokare! 🙂 Alla långkok bör med fördel lagas dagen innan den ska ätas.

Förutom kalops så lagade jag goda fläskkotletter med champinjonsås till några av dagarna. Då jag bara har 10 minuter med bil till jobbet så passar det perfekt att åka hem och äta på lunchen. Dels är det avkopplande men framförallt är det ju gott. 😛

Recept

Ingredienser till 6 portioner      Tid: 60-150 min beroende på metod

 • 1,5 kg högrev
 • 2 morötter
 • 1 stor gul lök
 • 4 lagerblad
 • 15 vitpepparkorn
 • 15 kryddpepparkorn
 • ca 6 dl vatten
 • 2 msk kalvfond
 • salt
 • peppar
 • några stänk balsamvinäger
 • maizena redning
 • Tillbehör
 • Kokt potatis
 • Inlagda rödbetor

Gör så här

 1. Dela köttet i bitar, salta och peppra.
 2. Bryn köttet runt om i smör.
 3. Lägg köttet i en tryckkokare alt. stekgryta.
 4. Dela morötter och lök i större bitar och lägg ner i grytan tillsammans med alla kryddor.
 5. Fyll upp med vatten och tillsätt buljongen.
 6. Koka upp och låt sjuda under lock i 2 timmar alt. 40 min i en tryckkokare.
 7. Plocka upp köttet och lägg upp en skål.
 8. Sila fonden i en gryta/kastrull och koka upp.
 9. Smaka av med salt och red med maizena till önskad konsistens.
 10. Smaka av med lite vinäger.
 11. Lägg i köttet.
 12. Servera med kokt potatis och rödbetor.

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.