Goda recept på säsongens mat

Laga god och enkel mat efter säsong

Det är inte bara lättare, nyttigare och mer miljövänligt att äta enligt säsong; matlagning med säsongens mat är dessutom godare och mer ekonomiskt! Du kan planera din matlagning efter säsong i fråga om fisk, kött och grönsaker av olika anledningar. Här är en guide till vad du bör laga när och vad som gör mat efter säsong så god.

Grönsaker

De godaste grönsakerna är de som odlas ekologiskt nära dig och är i säsong. Nuförtiden kan vi hitta i princip vilken grönsak eller frukt vi vill i affärerna när som helst på året, men om de inte är i säsong där du bor betyder det antingen att de är ditflugna långväga eller att de inte smakar så bra som de gör när de är som bäst. Att laga mat med grönsaker i säsong är bland det godaste som finns så satsa på att kolla upp vilka säsongsgrönsaker som är bäst att laga mat med just nu.

Under årets första kvartal är rotsaker, kål och pumpa i högsäsong. Passa därför på att prova några goda och värmande rätter som de som finns länkade till nedan under kött och fisk och som inkluderar säsongens grönsaker!

Kött

När det kommer till kött beror säsongens mat på uppfödning och vilka djur som är redo för slakt. Under vintern är till exempel vilt i säsong, som hare, ren, älg och vildsvin (som är i säsong större delen av året). Till våren tillkommer rådjur och under sensommaren och hösten kommer vinterns kött tillbaka, samt lamm och fågel som and och järpe. Populärt kött som nötkött, fläsk och kyckling finns tillgängligt året om då vi har många uppfödare som fokuserar på produktion av dessa köttyper.

Coq au vin (ruskigt god och eventuella vinfläckar går att ta bort)

Ciderbräserat högrev (värd väntan då köttet bara smälter i munnen)

Älgbiffar med rökt sidfläsk och rödbetor (saftiga och lite smått rökiga biffar med säsongens grönsaker)

Kålpudding (svensk husmanskost när den är som bäst)

Ur ett miljövänligt perspektiv bör du handla kött från närliggande gårdar – ju närmare, desto bättre. Då vet du var köttet kommer från och hur det har fötts upp; det har dessutom inte färdats långt för att ta sig till din butik och slutligen ditt kök. Som medlem i EU har Sverige förhållandevis stränga regler för hur slaktdjur får behandlas och genom att handla svenskt kött har du därför vissa garantier kring ditt kötts ursprung och hur mycket antibiotika det har behandlats med. Du kan läsa mer om regler kring kött på Livsmedelsverkets hemsida.

Fisk

Fisk och skaldjur är i säsong när beståndet är som störst. Svenskar äter mycket lax, torsk och sill, men det finns så mycket mer att upptäcka från det hållbara fisk- och skaldjursbeståndet, så därför är det en bra idé att hålla koll på vilken fisk som är i säsong för tillfället och prova på att laga nya fiskrätter. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit? Det är viktigt att vara miljömedveten när du köper fisk och fokusera på fisk vars bestånd inte är hotat och som fångas genom etiskt fiske. Under årets första kvartal är gös, blåmusslor och räkor i säsong, så prova lite olika recept med de här huvudingredienserna under vinterns sista månader.

Prova gärna något av mina recept som passar för säsongens fisk:

Ugnsbakad Torsk (Lättlagad låda med torsk och örter)

Paella (färgglad, festlig och smakrik, kul till både fest och vardags)

Laxgryta med citrus (smakrik och lika vacker att titta på som den är god att äta)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.