Inspiration för din matlåda – recept och idéer

Något många lovar sig själva så här i början på året är att bli bättre på att göra matlådor att ta med till jobbet, men efter några veckor av samma stapelrätter blir det snabbt tråkigt och lunchrestaurangerna hägrar. Här är fem tips som hjälper dig att ändra dina lunchvanor och komma igång med att ta med matlåda till jobbet eller plugget!

  1. Planera

Börja med att planera veckans luncher. Tänker du laga separata lunchmåltider eller tar du gårdagens rester, och hur många portioner behöver du i så fall laga? Är det någon mer i familjen som också behöver matlåda? Det är en bra idé att rita ett schema som visar alla måltider, inklusive luncher, så att du slipper försöka komma ihåg allt, och sätta upp det på kylskåpsdörren. Bestäm vad som ska lagas och när det ska ätas och inhandla sedan ingredienserna. Kom ihåg att inte åka till affären hungrig, för då slinker allt du är sugen på för stunden ner i vagnen!

  1. Förbered dagen innan

Det är något överambitiöst att tro att du ska ha tid och ork att laga mat på morgonen innan du beger dig ut för dagen, även om det är en enkel rätt. Om du lagar mat speciellt för lunchen bör du göra det senast kvällen innan. En bra idé är att laga mat på till exempel söndagar och onsdagar för att se till att ha lunch för resten av veckan. Om du bara använder rester från gårdagens middag är det ändå en bra idé att portionera ut lunchen i en lunchlåda och ställa den i kylskåpet. Se till att ha en väska eller kasse redo så att du bara kan ta lunchen och gå på morgonen för ditt största matrelaterade problem är att ta bort kaffefläckar som du nyss fått på kläderna av morgonkaffet. Tips: se också till att ha en kylklamp redo i frysen så att du kan hålla maten kall på vägen till jobbet eller skolan.

  1. Ha en 30-minutersregel

Håll dig till en enkel 30-minutersregel (nåja, ibland kan den dra över till 45 minuter) men det du lagar till lunch ska ta max en halvtimme. På så sätt går det snabbt att förbereda lunchen och du har ingen anledning att inte göra det (för ibland så hittar vi ju faktiskt på alla möjliga anledningar till att inte göra matlåda, och en av dem är tidsbrist). Ställ en äggklocka eller timern på mobilen på 25 minuter när du börjar för att ge dig själv 5 minuter att bli klar när den ringer. Ställ den sedan på 5 minuter – när klockan sedan ringer ska det vara klart. Var effektiv när du förbereder och lagar maten och passa på att städa upp medan du väntar på att maten ska bli klar, så länge du inte behöver stå och passa på den. Med den här strategin går matlagningen undan och du behöver inte tänka att den kommer att dra ut på tiden. Plötsligt har du en snabb lunch – det var den undanflykten!

  1. Fin matlåda

Det ser inte så lockande ut att dra fram en välanvänd och lite missfärgad plastlåda när det är dags för lunchrast. Investera därför i en fin och kul lunchlåda att ha din lunch i – då blir din matlåda så mycket roligare! Det finns massor av olika typer av lunchlådor med diverse smarta fack, isolering och bestick – här är några förslag:

Matlåda1

En tredelad geisha från Bentobox.se

Matlåda2

Tvådelade lunchlådor i rostfritt stål från Ekokul.se

Matlåda3

Matlåda i silikon med tillhörande ”spork” från Medtryck.com

  1. Inspiration till nya rätter

Gamla favoriträtter i all ära, men det är faktiskt roligare om du för in lite variation i din matlåda. Recept som du hittar i kokböcker, på nätet och som du fått av vänner kan bli nya favoriter! Varför inte ta en titt på de här goda recepten för en god och enkel lunch:

Tomatkyckling med linguine

Chorizopaj

Potatisbullar med salvia och parmesan

Wrap med äppelsallad och lax

Se också till att unna dig lite så att du ser fram emot din matlåda. Det kan vara allt från ingredienser du längtat efter men inte ätit på länge, eller något lite lyxigt som du lägger till i maten, som tryffel, färsk svamp eller fina skaldjur. Om du känner för att slippa matlagningen någon gång men ändå njuta av god mat med dina vänner och bekanta så kan du prova på att hyra mig som kock för en kväll. 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.