Laxgryta med Citrus…

Denna helgen kockade jag på ett 50-års kalas i Ingelstad utanför Växjö. 🙂 Där lagade jag Hummersoppa, Oxfilé och Creme Brulée som kunden valde till meny. Dessa rätterna är de mest populära på min meny men många av mina kunder har faktiskt valt fisk och det tycker jag är jättekul. Jag älskar fisk och när jag själv går på restaurang så väljer jag fisk före kött om rätten tilltalar.

Fisk är ju så gott

Jag känner många som inte gillar fisk men egentligen inte av vilken anledning. Tror många hänger kvar med minnen från fisken man fick i skolan och har därför inte fått uppleva en riktigt god fiskrätt. Synd, tycker jag. Våga att testa när ni äter ute för det är fantastiskt gott om man går på en bättre restaurang och dessutom är det bra mat. Denna rätten är en av mina favoriter och inspirationen kommer från ett recept från ICA-kurirer som jag hittade för minst 15 år sedan fast jag har gjort om det lite. Den tar bara 30 minuter att laga och passar både till vardags eller fest. 🙂

Ingredienser till 4 portioner    Tid: ca 30 min

 • 500 g laxfilé
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök
 • rivet skal från 1 citron
 • rivet skal från 1 lime
 • 1 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 msk hummerfond
 • salt
 • hackad dill
 • smör
 • Tillbehör
 • kokt potatis eller pasta
 1. Riv moroten grovt.
 2. Riv skalet av citrusen med ett fint rivjärn.
 3. Hacka lök och vitlök .
 4. Fräs morot, citrus och lök i smör utan att få färg.
 5. När doften stigen, tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
 6. Slå på grädden och fonden.
 7. Sjud 5 minuter.
 8. Skär laxen i bitar.
 9. Lägg i laxen in såsen och låt sjuda ca 10 minuter till.
 10. Smaka av med salt.
 11. Garnera med dill.
 12. Servera med kokt potatis eller pasta

Fler av mina goda fiskrätter hittar ni här!

laxgryta4-1

Tags

1 kommentar

Lämna ett svar

Your email address will not be published.