Köttbullar i Tomatsås med Ugnsstekt Potatis…

Denna veckan har varit fylld med kockuppdrag och i lördags var jag inhyrd på HTH Köksforum i Växjö, där jag bjöd på smakprover i ett av deras fina utställningskök. Jag bjöd på mini bruschetta och köttbullar i tomatsås. Jag hade förberett köttbullarna dagen innan så de hann dra till sig alla smaker i den goda tomatsåsen. 200 köttbullar rullade jag. Alla gick dock inte åt så det passade perfekt att äta dem till middag i helgen. Ena dagen åt vi dem med pasta och ikväll serverade jag dem med ugnsstekt potatis som jag kryddad med rosmarin. Denna veckan innehåller även den ett kockuppdrag samt att jag ska laga soppan till Telekonsults nätverkande sopplunch som hålls varje torsdag. Då kommer jag bjuda på en god soppa Chili con carne. 😛 Ha en fin vecka därute!

Ingredienser till ca 50 små köttbullar   Tid: ca 90 min

 • 500 g blandfärs
 • 1 ägg
 • 1 dl grädde
 • 1 gul lök
 • 1 msk hackad timjan
 • rikligt med salt
 • vitpeppar
 • svartpeppar
 • socker
 • Tomatsås
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 1 msk hackad timjan
 • 1 kvist hackad rosmarin
 • 1 lagerblad
 • 1 dl vitt vin
 • 2 burkar Mutti krossade tomater
 • 2 msk tomatpuré
 • några stänk balsamvinäger
 • skalken på en parmesanost
 • salt
 • peppar
 • brun farin
 • smör
 1. Börja med tomatsåsen.
 2. Hacka lök och kryddor och fräs allt i smör utan att få färg.
 3. Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
 4. Tillsätt resten.
 5. Låt puttra under lock i ca 40 minuter.
 6. Smaka av med salt, peppar och socker.
 7. Mixa ihop smaksättningen till köttullarna i en matberedare.
 8. Blanda ner färsen och rulla små fina köttbullar.
 9. Stek dem runt om i smör. När alla köttbullar är stekta, häll mer dem i tomatsåsen och låt puttra 10 minuter.
 10. Servera köttbullarna med ugnsstekt potatis alt. pasta.

kottbullaritomatsas2-1 kottbullaritomatsas3-1

Lämna ett svar

Your email address will not be published.