Kålpudding…

Idag var en sån där perfekt dag för husmanskost och jag var så sugen på kålpudding. Men innan jag satte igång och medans det fortfarande var vackert väder tog jag och min man en tur med vår motorcykel. Det blev en fikatur till Öhrs Lantcafé som ligger utanför Växjö. Lite senare kom regnet, inte speciellt oväntat, och då satte jag igång med maten.

Jag älskar husman

Riktig husman kräver sin tid i köket och bara för att det är husman innebär inte det att det är lättlagat. Valet stod mellan köttfärslimpa eller kålpudding. Det blev det sistnämnda. Många recept innehåller ris men det tycker jag bara är utfyllnad och det gör färsen torrare. Min kålpudding gör jag på ungefär samma sätt som mina köttbullar eller biffar fast med lite annorlunda smaksättning och kål då givetvis. Massor av kål ska det vara. Jag mixar kålen fint som jag sedan blandar ner i färsen, vilket gör att den blir saftig och jättegod. 😛

Ingredienser till 4 portioner    Tid: ca 90 min (varav 45 min i ugnen)

 • 500 g blandfärs
 • 1 kg vitkål
 • 1 stor gul lök
 • 1 dl grädde
 • 1 msk japansk soja (typ Kikkoman)
 • 1 ägg
 • 1 msk sirap
 • 1 msk salt
 • 1/2 tsk vitpeppar
 • 1 tsk svartpeppar
 • smör
 • brun farin
 • Tillbehör
 • Kokt potatis
 • Pressgurka (0,5 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten, hackad persilja)
 • Gräddsås av stekskyn
 • Rårörda lingon
 1. Skär ett snitt runt roten på vitkålen och plocka bort 6 st hela blad.
 2. Koka upp vatten och blanchera vitkålen i 15 minuter.
 3. Mixa lök och resten av vitkålen i en matberedare.
 4. Fräs blandningen i smör tills den blivit glansig. Tillsätt lite sirap och smaka av med salt.
 5. Vispa ihop grädde, soja, ägg, msk sirap, salt och peppar i en skål. Vänd ner färsen och hälften av kålblandningen. Blanda väl.
 6. Sätt ugnen på 200 grader.
 7. Smörj en springform med smör. Lägg hälften av kålbladen i botten.
 8. Lägg hälften av färsen på kålbladen. Häll resterande kålblandning över färsen. Toppa med ett lager färs till och lägg till sist på resterande kålblad.
 9. Pensla kålen med smällt smör. Strö över salt och lite brun farin.
 10. Grädda mitt i ugn ca 45 minuter. Ställ formen på en plåt då det kommer rinna vätska ur den som sedan ska användas till såsen.
 11. Under tiden kålpuddingen gräddas, gör pressgurkan.
 12. Blanda ättika, socker och vatten. Skiva 1 gurka tunt och lägg i ättikan tillsammans med hackad persilja.
 13. Ta ut kålpuddingen och låt vila. Häll 2 dl vatten i plåten som formen stod på och koka ur den på skyn.
 14. Häll skyn som bildats i formen i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och 1 msk kalvfond.
 15. Koka upp och tillsätt 1,5 dl grädde. Smaka av med salt, lite sirap och red såsen med maizena.
 16. Servera med kokt potatis, pressgurka och lingon.

Fler av mina goda husmanskost recept hittar du här!

Kålpudding1-1Kålpudding2-1

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.