Kantarelltoast…

Ikväll ska vi äta kantarelltoast!

I veckan var jag och plockade kantareller…dock inte i skogen utan i affären. 😀 Jag är ingen skogsmulle som jag var när jag var liten utan numera drar jag mig för att gå dit. Sist jag skulle plocka svamp flög det in en hästfluga i brallan på mig och bet mig, vilket ledde till en stor böld och en massa kli. Jag fick panik innan jag visste vad det var som hamnat innanför byxan och sprang därför raka vägen ur skogen, så det blev inte mycket svamp den gången kan jag lova. Sen dess har jag inte varit i skogen och kommer inte gå dit heller. Inte för att plocka svamp i alla fall.

Plocka svamp i affären är lättare

I affären är det lugnare och man får färdigrensad svamp. 🙂 Visst den kostar men det får det vara värt de få gånger som jag köper kantareller. Igår lagade jag därav en god kantarelltoast till kvällsmat. Jag spetsar gärna min svampstuvning med Sherry för att få en rundare smak samt lite syra. Nu var Sherryn slut hemma så denna gången tog jag sherryvinäger i stället, vilket ger mer syra än vad sherryn gör så var försiktig när du häller i den. Ta lite i taget och smaka av tills du är nöjd med syran.

Ingredienser till 4 toast   Tid: ca 30 min

 • 300 g kantareller
 • 3 schalottenlökar
 • smör
 • några stänk sherryvinäger alt 1/2 dl Sherry
 • salt
 • peppar
 • 1 msk hackad persilja
 • Stuvning
 • 2 msk smör
 • 2 msk mjöl
 • 2-3 dl mjölk
 • salt
 • peppar
 • lite socker
 • 1/2 dl riven parmesanost
 • Toast
 • 4 st formfranska
 • smör
 1. Hacka svamp och lök och fräs i smör tills svampen fått svettas ur.
 2. Tillsätt persilja och vinäger alt. sherry och låt koka in.
 3. Smaka av med salt och peppar.
 4. Ställ åt sidan medan du görs stuvningen.
 5. Smällt smör i en kastrull och tillsätt mjölet (s k bottenredning) Vispa hela tiden.
 6. Tillsätt mjölken och låt sjuda 15 min på låg värme.
 7. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
 8. Vänd ner svampblandningen och låt sjuda 5 minuter till.
 9. Till sist vänder du ner parmesanosten.
 10. Stek brödet runt om i smör.
 11. Lägg en klick svampstuvning på brödet och garnera med persilja
 12. Servera direkt.

Kantarelltoast2

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.