HummerRisotto med Stekt Lax…

Risotto är något jag är galen i men innan jag fick upp ögonen för risotto så förknippade jag rätten med den s k risotton man fick i skolan. Att kalla den för risotto är lite av att svära kan jag tycka. Den var torr som fnöske och efter att man hade ätit den satt det fast en hinna av fett i gommen. Den var inte god kan jag lova. Men här snackar vi riktig risotto! En krämig och smakrik sådan. 😛 Grundreceptet på Risotto görs normalt på kycklingfond men denna är baserad på hummerfond, vilket blir supergott! Se till att skaffa en bra hummerfond eller om du gör den själv så blir det ännu godare. Nu hade jag inte någon egengjord fond utan använde mig av köpt koncentrerad fond som man kokar upp med vatten. En Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen t ex primörer på våren och svamp nu på hösten. Risotto går på nolltid att laga men glöm inte att ha uppsikt hela tiden och den bör ätas direkt för bästa resultat. 🙂 Flera av mina goda risotto-recept hittar ni här!

Ingredienser till 4 portioner    Tid: ca 30 min

 • 4 st Laxfilé med skinn á 150 g
 • salt
 • peppar
 • smör
 • Risotton
 • 2 msk olivolja till stekning
 • 3 schalottenlökar
 • 1 solo vitlök
 • 4 dl Avorioris
 • 2 dl vitt vin
 • 8-9 dl hummerbuljong (koncentrerad fond + vatten)
 • 1 dl parmesanost
 • 1 msk smör
 • 1 msk olivolja
 • 1/2 dl hackad dill
 • salt
 • peppar
 • Tillbehör
 • sparris
 • salladslök
 1. Koka upp buljongen i en kastrull för sig.
 2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivoljan utan att få färg.
 3. Tillsätt riset och fräs tills det blivit blankt men utan att bränna det.
 4. Tillsätt vinet och låt koka in. Rör om hela tiden.
 5. Sänk värmen och låt riset sjuda.
 6. Tillsätt hälften av buljongen. Låt koka in och rör om ofta.
 7. Tillsätt 1 dl buljong i taget. Rör om ofta och låt koka in. Upprepa momentet tills riset är klart. Det tar ca 20 min för riset att bli klart. Riset ska ha en kärna i mitten som ger ett visst tuggmotstånd.
 8. Under tiden riset kokar, steker du laxen.
 9. Stek laxfilén med skinnet neråt i pannan i 2-3 minuter. Vänd laxen och stek den 1 min på andra sidan. Vänd tillbaka laxen och lägg ett lock över stekpannan och låt laxen vila några minuter medan Risotton blir klar.
 10. Stek sparris och salladslök hastigt i lite smör. Smaka av med lite salt.
 11. När Risotton är klar tillsätt parmesanosten, en klick smör, olivolja och dill. Rör om och smaka av med salt och peppar.
 12. Garnera Risotton med grönsakerna och servera med den steka laxen.

Risotto2-1Risotto1-1Risotto4-1

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.