Ciderbräserat Högrev…

Äntligen lite tid i köket hemma. Kockuppdragen har avlöst varandra den senaste tiden vilket är superkul men nu har jag några lugna helger framöver vilket ska bli skönt. 🙂 Detta receptet fick jag inspiration till i fredags när jag och min bästa väninna gick ner på stan och åt på PM & Vänner. En helt underbar rätt och jag som älskar högrev i alla former njöt av varje liten tugga. Högrevet var långbakat i ugn och var mört som bara den. Det hade säkert gått i ugnen 6-8 timmar på väldigt låg värme. Till köttet serverades fräscha primörer, ett gudomligt palsternackspuré och en god cidersås.

Husmanskost på klass

Idag lagade jag min tolkning av rätten och det blev precis som jag tänkt mig, både i smak och i upplägg. Sådan här rustik mat är det bästa jag vet och att laga en sån här lyxig rätt på högrev är verkligen kul. Fina smaker, fräscha råvaror och prisvärt. Rätten kräver sin tid men när jag gör långkok använder jag oftast min tryckkokare, vilket halverar tiden. Dessutom får du en fantastisk fond från avkoket som man använder i såsen.

 • Ingredienser till 4 portioner
 • Tid: 2-4 timmar beroende på tillagningssätt.
 • 1 kg högrev
 • 2 morötter
 • 1 palsternacka
 • 2 solo viltlökar
 • 1 gul lök
 • 2 lagerblad
 • 3 dl äppelcider
 • 2 dl steksky
 • 2 msk kalvfond
 • vatten
 • salt
 • peppar
 • smör
 • Palsternackspuré
 • 5 palsternackor
 • 4 potatisar
 • salt
 • 100 g brynt smör
 • Cidersås
 • Fonden från avkoket
 • 2 dl grädde
 • 1 dl äppelcider
 • salt
 • Tillbehör
 • 1 knippe sparris
 • 1 knippe morötter
 • 1 knippe salladslök
 1. Skär köttet i 4 lika stora bitar.
 2. Bryn köttet sunt om i smör. Salta och peppra.
 3. Lägg köttet i en stekgryta alt. tryckkokare.
 4. Skär morot, palsternacka, lök, vitlök grovt och lägg ner i grytan.
 5. Deglasera stekpannan med 2 dl vatten och häll över stekskyn i grytan.
 6. Tillsätt lagerblad, fond och cider.
 7. Fyll upp grytan med vatten så det täcker köttet.
 8. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i 2,5-3 timmar alt. ca 80 min i en tryckkokare.
 9. När köttet är klart, sila skyn i en gryta/sauteuse och koka ner till hälften. Tillsätt grädde och smaka av med salt. Låt köttet vila.
 10. Skär palsternacka och potatis i små tärningar.
 11. Koka i saltat vatten ca 10 minuter eller tills dom är mjuka.
 12. Smält och bryn 100 g smör.
 13. Stöt rotfrukterna till ett mos och tillsätt det brynta smöret.
 14. Mixa moset med en stavmixer tills du får en fin puré.
 15. Koka morötterna ca 10 minuter i lättsaltat vatten med en klick smör i.
 16. Stek salladslök och sparris i smör några minuter.

Fler av mina goda långkok hittar ni är!

Ciderbräserathögrev2-1Ciderbräserathögrev1-1

Lämna ett svar

Your email address will not be published.