Potatisterrin…

Denna underbara potatisterrin serverar jag på mina kockuppdrag och den är helt ny på min meny. Jag serverade den i lördags när jag kockade på ett 40 årskalas i Asarum utanför Karlshamn. Till terrinen serverade jag tournedos på oxfilé samt en krämig murkelsås och primörer. Verkligen supergott! 😛 Terrinen bör lagas dagen innan för att hinna svalna och pressas. Ikväll har jag lagat en Chorizopaj av den goda korven jag köpte förra veckan. Paj är något jag älskar och jag har mängder av goda recept på pajer så ta en titt här om du är lika förtjust i paj som jag. 🙂 Receptet på min Chorizopaj kommer inom kort.

Ingredienser till 4-6 portioner

  • 12-15 potatisar
  • 4 schalottenlökar
  • 2 solo vitlökar
  • 100 g riven västerbottenost
  • färsk timjan
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • smör att steka i
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatisen i tunna skivor, antingen med hjälp av en mandolin eller matberedare. Potatisen ska EJ sköljas för då försvinner stärkelsen som håller ihop terrinen.
  3. Skär löken fint och hacka vitlöken. Fräs i smör utan att få färg.
  4. Hacka timjan.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform med löstagbar botten och smörj med olivolja.
  6. Varva potatisskivorna med lök, timjan och ost. Ringla över lite olivolja och salta mellan varven.
  7. Täck terrinen med ett bakplåtspapper och tryck till den ordentligt. Sätt på en tyngd på och förgrädda den i 25 minuter. (Jag brukar ta en mindre form som jag fyller med vatten)
  8. Ta bort tyngden och grädda ytterligare 25 minuter tills potatisen är genombakad.
  9. Ställ in i kylen och låt svalna över natten.
  10. Dag 2
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Skär terrinen i lika stora portionsbitar och ställ in den i ugnen så den gräddas klart och får en fin gyllene yta.

Bilderna nedan är från mitt kockuppdrag i Asarum 2016-04-16 🙂 Vill du hyra mig som kock för en kväll? Läs mer och boka mig här!

Linaskök Potatisterrin oxfile

Tags

6 kommentarer

  • Hej !

    Det ser jättegott ut 🙂 Jag funderar på din potatisterrin kan man göra den färdig några dagar innan middagen, eller skall man kanske göra första gräddningen och låta den stå i press två dagar innan man skivar upp och gräddar på nytt ?

    • Hej Ida

      Jag gör den alltid dagen innan och jag låter den bara stå i press i ugnen under första gräddningen. Dagen du ska serverar den så skär du först upp den i rutor medan den är kall och ställer sen in den i ugnen på 200 grader. Grädda tills du får en fin färg på ytan. Lycka till!

  • Jag planerar att göra den i långpanna då det är till 40 personer på en stor fest. Tror du det funkar?
    Man ställer tyngd på först efter första gräddningen väl? Som det står i receptet. Kommentaren förvirrade mig lite.
    Ska potatisskivorna sköljas så stärkelsen försvinner? Ska se över receptet och formulera om det ifall det verkar lite oklart. 🙂 Tack för feedback! //Lina

    • Hej Caroline!
      Jag ställer faktiskt en tyngd på dom första 20 minutrarna av gräddningen, därefter tar jag bort den så den får lite färg. Jag gör den alltid dagen innan så den är kall när jag skär upp den. Därefter ställer jag in den på 200 grader så den får fin gyllene färg. Långpanna funkar men du får nog göra fler än en om det ska räcka till 40 pers. Du ska inte skölja potatisen innan.

      • Tack för snabbt svar! Jag tänkte göra två långpannor Proteinet till blir i mitt fall varmrökt lax och en kall basilikasås.
        En sista fråga – det är en fast potatissort som gäller va?

Lämna ett svar till Ida Avbryt svar

Your email address will not be published.