Potatisterrin…

Denna underbara potatisterrin serverar jag på mina kockuppdrag och den är helt ny på min meny. Jag serverade den i lördags när jag kockade på ett 40 årskalas i Asarum utanför Karlshamn. Till terrinen serverade jag tournedos på oxfilé samt en krämig murkelsås och primörer. Verkligen supergott! 😛 Terrinen bör lagas dagen innan för att hinna svalna och pressas. Ikväll har jag lagat en Chorizopaj av den goda korven jag köpte förra veckan. Paj är något jag älskar och jag har mängder av goda recept på pajer så ta en titt här om du är lika förtjust i paj som jag. 🙂 Receptet på min Chorizopaj kommer inom kort.

Ingredienser till 4-6 portioner

 • 12-15 potatisar
 • 4 schalottenlökar
 • 2 solo vitlökar
 • 100 g riven västerbottenost
 • färsk timjan
 • olivolja
 • salt
 • peppar
 • smör att steka i
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skär potatisen i tunna skivor, antingen med hjälp av en mandolin eller matberedare.
 3. Skär löken fint och hacka vitlöken. Fräs i smör utan att få färg.
 4. Hacka timjan.
 5. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform med löstagbar botten..
 6. Varva potatisskivorna med lök, timjan och ost. Ringla över lite olivolja och salta mellan varven.
 7. Tryck till potatisen ordentligt.
 8. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills potatisen är ordentlig mjuk.
 9. Lägg ett bakplåtspapper över potatisen och ställ en likadan sockerkaksform ovanpå potatisen. Lägg ordentligt med tyngd på den tomma formen för att pressa ihop terrinen. Ställ in i kylen och låt svalna över natten.
 10. Dag 2
 11. Sätt ugnen på 200 grader.
 12. Skär terrinen i lika stora portionsbitar, lägg dem i en form. Värm mitt i ugnen 15-20 minuter innan servering.

Bilderna nedan är från mitt kockuppdrag i Asarum 2016-04-16 🙂 Vill du hyra mig som kock för en kväll? Läs mer och boka mig här!

Linaskök Potatisterrin oxfile

Tags

2 kommentarer

 • Hej !

  Det ser jättegott ut 🙂 Jag funderar på din potatisterrin kan man göra den färdig några dagar innan middagen, eller skall man kanske göra första gräddningen och låta den stå i press två dagar innan man skivar upp och gräddar på nytt ?

  • Hej Ida

   Jag gör den alltid dagen innan och jag låter den bara stå i press i ugnen under första gräddningen. Dagen du ska serverar den så skär du först upp den i rutor medan den är kall och ställer sen in den i ugnen på 200 grader. Grädda tills du får en fin färg på ytan. Lycka till!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot