Potatisterrin…

Potatisterrin är något som passar till dom flesta kött och fiskrätterna. Dessutom blir det en vacker komponent på tallriken. Denna underbara potatisterrinen serverar jag på mina kockuppdrag och den är helt ny på min meny. Jag serverade den i lördags när jag kockade på ett 40 årskalas i Asarum utanför Karlshamn. Till huvudrätt hade dom valt tournedos på oxfilé med en krämig murkelsås och primörer. Verkligen supergott och potatisen passade så bra till! 😛

Förbered

Terrinen bör lagas dagen innan för att hinna svalna och pressas.

Recept

Ingredienser till 4-6 portioner   Tid: ca 1,5 h varav 50 min i ugnen

 • 12-15 potatisar (räkna 300g per person)
 • 4 schalottenlökar
 • 2 solo vitlökar
 • 100 g riven västerbottenost
 • färsk timjan
 • olivolja
 • salt
 • peppar
 • smör att steka i

Gör så här

 1. Dag 1.
 2. Sätt ugnen på 225 grader.
 3. Skär potatisen i tunna skivor, antingen med hjälp av en mandolin eller matberedare. Potatisen ska EJ sköljas för då försvinner stärkelsen som håller ihop potatisen.
 4. Skär löken fint och hacka vitlöken. Fräs i smör utan att få färg.
 5. Hacka timjan.
 6. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform med löstagbar botten och smörj med olivolja.
 7. Varva potatisskivorna med lök, timjan och ost. Ringla över lite olivolja och salta mellan varven.
 8. Täck terrinen med ett bakplåtspapper och tryck till den ordentligt. Sätt på en tyngd och förgrädda den i 25 minuter. (Jag brukar ta en mindre form som jag fyller med vatten)
 9. Ta bort tyngden och grädda ytterligare 25 minuter tills potatisen är genombakad.
 10. Ställ in i kylen och låt svalna över natten.
 11. Dag 2
 12. Sätt ugnen på 200 grader.
 13. Skär terrinen i lika stora portionsbitar och ställ in den i ugnen så den gräddas klart och får en fin gyllene yta.

Potatisterrin oxfile

Tags

8 kommentarer

 • Hej !

  Det ser jättegott ut 🙂 Jag funderar på din potatisterrin kan man göra den färdig några dagar innan middagen, eller skall man kanske göra första gräddningen och låta den stå i press två dagar innan man skivar upp och gräddar på nytt ?

  • Hej Ida

   Jag gör den alltid dagen innan och jag låter den bara stå i press i ugnen under första gräddningen. Dagen du ska serverar den så skär du först upp den i rutor medan den är kall och ställer sen in den i ugnen på 200 grader. Grädda tills du får en fin färg på ytan. Lycka till!

 • Jag planerar att göra den i långpanna då det är till 40 personer på en stor fest. Tror du det funkar?
  Man ställer tyngd på först efter första gräddningen väl? Som det står i receptet. Kommentaren förvirrade mig lite.
  Ska potatisskivorna sköljas så stärkelsen försvinner? Ska se över receptet och formulera om det ifall det verkar lite oklart. 🙂 Tack för feedback! //Lina

  • Hej Caroline!
   Jag ställer faktiskt en tyngd på dom första 20 minutrarna av gräddningen, därefter tar jag bort den så den får lite färg. Jag gör den alltid dagen innan så den är kall när jag skär upp den. Därefter ställer jag in den på 200 grader så den får fin gyllene färg. Långpanna funkar men du får nog göra fler än en om det ska räcka till 40 pers. Du ska inte skölja potatisen innan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.