Coq au Vin…

God fortsättning vill jag börja med att säga! Nu lägger jag 2015 bakom mig och siktar mot nya spännande kockuppdrag under 2016, som jag hoppas blir många. 🙂 Min matlagning hemma har kommit lite i skymundan då jag haft fullt upp med mina kockuppdrag men idag har det blivit dags för en god söndagsmiddag och en klassisk Coq au Vin. 😛 På tisdag börjar en ny omgång av Sveriges Mästerkock och det har alltså redan gått 4 år sedan jag medverkade 2012. Jag grämer mig fortfarande att jag inte lagade den här rätten i sluttävlingen. Kanske hade jag gått vidare till Stockholm då? Vem vet? Men i all stress och press som det var att medverka valde jag att göra det lätt för mig, vilket blev mitt fall med tanke på konkurrensen som rådde. Hur som helst är jag supernöjd med att jag tog mig så långt som jag gjorde och slutade som en topp 30-finalist. 🙂 Ett äventyr jag inte vill ha ogjort.

Recept

Ingredienser till 4 portioner  Tid: ca 60 min

 • 1 hel kyckling (Gärna gödkyckling)
 • 1 stor morot
 • 1 stor gul lök
 • 2 solo vitlök
 • 3 lagerblad
 • 1 knippe timjan
 • 3 stjälkar rosmarin
 • 1 flaska kraftigt rött vin
 • 2 msk balsamvinäger
 • 2 msk tomatpuré
 • 3 msk koncentrerad kycklingfond
 • 200 g champinjoner
 • 150 g varmrökt sidfläsk
 • 150 g smålök (steklök)
 • salt
 • peppar
 • smör och mjöl till redning

Gör så här

 1. Dela kycklingen och bryn delarna runt om i smör.
 2. Deglasera pannan med lite vatten och ta vara på stekskyn.
 3. Lägg kycklingen i en stor gryta tillsammans med morötter, lök, vitlök och kryddor. Ta även med kycklingskrovet.
 4. Slå på vin, vinäger, tomatpuré.
 5. Låt puttra under lock i 30 minuter.
 6. Plocka ur kycklingen och lägg i en ny gryta.
 7. Sila fonden/vinsåsen i en sauteuse/såsgryta.
 8. Koka upp såsen och red samt smaka av med ev salt och peppar.
 9. Stek champinjoner, sidfläsk och steklök och lägg dessa tillsammans i grytan med kycklingen.
 10. Slå över såsen i kycklinggrytan.
 11. Servera med ett krämigt potatismos och stekta primörer.

Fler av mina goda långkok hittar du recept på här!

coqauvin4-1

coqauvin3-1

coqauvin2-1

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.