Fläskfilégryta med hetta…

I Linas Kök blir det ingen julmat lagad alls i år och det känns som jag är den enda personen som inte lagar julmat.Trots att jag bara ätit två julbord och väntar på ett tredje känner jag mig redan mätt på julmat. På själva julafton ska mannen och jag lägga in oss på Kosta Boda Art SPA Hotel vilket ska bli underbart skönt. 🙂 Efter all matlagning under året ska det blir skönt att själv bli ompysslad, serverad och att bara kunna njuta av lite julledighet. Så ingen julmat i sikte här inte, förutom den som serveras på hotellet förstås.

Igår lagade jag en fläskfilégryta med min nya Chili-krydda som jag köpt. Den blev supermustig och man fick en lagom käftsmäll av hettan i grytan. Jag är inte för jättestark mat för jag tycker alla smaker försvinner om det blir för starkt. Dessutom får jag brinnande ont i öronen om jag äter för stark mat. Men starkt blev det…dock helt i min smak. 😉

Recept

Ingredienser till 4 portioner

 • 600g fläskfilé
 • 140 g bacon
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 200 g champinjoner
 • 3 st smala Chorizo-korvar av bra sort
 • 1 röd paprika
 • 2 krm Habanero Chiliflakes krydda
 • 2 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 msk kalvfond
 • några stänk soja
 • salt
 • peppar
 • lite socker

Gör så här

 1. Skär fläskfilén och bryn runt om i smör. Lägg köttet i en gryta.
 2. Deglasera pannan med vitt vin och häll över köttet.
 3. Skär baconen och fräs i en panna. Lägg över baconet i grytan.
 4. Skär svampen och fräs i smör tillsammans med 1 krm chilikrydda. Lägg över svampen i grytan.
 5. Skär löken och vitlök. Fräs i smör tillsammans med 1 krm chilikrydda. Lägg över löken i grytan.
 6. Skär korven i små bitar och fräs i smör. Lägg över korven i grytan.
 7. Skär paprika och lägg i grytan.
 8. Slå på grädden, buljong och lite soja.
 9. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 20 minuter
 10. Red såsen.
 11. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
 12. Servera med ugnssekt potatis eller ris och en fräsch sallad.

Fler av mina grytor hittar du recept på här!

Fläskfilegryta1-1 Fläskfilegryta2-1

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.