Getostcheesecake…
Denna helgen hade Linas Kök kockuppehåll och i stället åkte jag upp till min familj i Floda, utanför Göteborg. Men som vanligt har jag svårt att hålla mig från köket så det blir oftast jag som lagar mat när jag är och hälsar på. 😉 Jag hade med mig ingredienser, däribland getost, då planen var att labba med lite nya rätter som jag ska erbjuda på min meny till mina kockuppdrag…och så blev det. 🙂
Min mamma och min syster med familj blev alltså bedömare av rätten vilken de gav ett mycket bra betyg. Denna lilla getostcheesecake blev pricken över i:et och var en riktig smakhöjare till lammet, rödvinssåsen och mina glaserade rödbetor. Inspirationen kommer från en av mina gamla kokböcker från Systembolaget. 🙂
Recept
Ingredienser till 4 st cheesecake
Tid: ca 50 min
- 150 g getost (Chevre)
- 3 dl grädde
- 3 äggvitor
- 1 kvist rosmarin
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk flytande honung
- 1 tsk maizenamjöl, utrört i lite vatten
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Skär bort det vita möglet från getosten.
- Värm upp grädden i en kastrull.
- Tillsätt osten, rosmarin och pressad vitlök. Vispa tills osten smällt.
- Rör ner honung och smaka av med salt och peppar.
- Låt svalna till fingervarmt.
- Vispa ner maizenamjölet.
- Tillsätt äggvitor. Blanda väl.
- Sila blandningen i en kanna.
- Fördela smeten i ugnsfasta formar.
- Ställ formarna på en plåt med vattenbad.
- Grädda mitt i ugn ca 40 minuter eller tills de stelnat och fått fin färg