Potatisgratäng…

Minns inte när jag åt potatisgratäng senast, måste vara minst ett år sedan. Det är ju sååå gott och idag längtade jag verkligen efter det. Jag hade lite oxfilé i kylen så det blev en riktigt lyxig söndagsmiddag i Linas Kök och det ska bli gott att ha med sig denna rätten i matlådan till jobbet i veckan. 😛 En potatisgratäng ska var krämig och måste vara bra saltad. Osaltad potatis är inte roligt.

Översalta

För att lyckas med sältan kan man ha som regel att grädden ska smaka på gränsen till översaltad. Då vet man att det kommer bli bra smak på gratängen. Jag brukar även ha purjolök i min gratäng vilket ger en väldigt god smak. Vill du ha mer tips på alternativ gratängrätt? Kolla då gärna in mitt recept på kasslergratäng. 🙂

Recept

Ingredienser till 4 portioner

 • 500 g potatis
 • 3 dl grädde
 • 1 pressad solo vitlök alt. 2 klyftor
 • 1 purjolök (det vita)
 • salt
 • peppar
 • riven ost

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader
 2. Skär potatisen i tunna skivor och lägg i ugnsfast form tillsammans med hackad purjolök.
 3. Smaksätt grädden med salt, peppar och pressad vitlök
 4. Häll grädden över potatisen
 5. Grädda 15 min utan ost
 6. Fördela osten och grädda ytterligare 20 min eller tills potatisen mjuknat och grädden blivit krämig.

Potatisgratäng2-1

Potatisgratäng3-1

Tags

2 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.