Älggryta med Trattkantarellsås…

Igår hade Linas Kök ett kockuppdrag i Växjö och det är alltid lika kul när kunden blir så nöjd med maten. Ingen blir ju gladare än jag. 🙂  Väl hemma efter uppdraget plockade jag ut en älgstek ur frysen som jag fått av en kund på jobbet. Just nu är det älgjakt i Sverige och det märks då det är betydligt lugnare på jobbet. Man kan ju hoppas på att få lite mer älg att frysa in. 😉 Älgsteken fick tina över natten och i morse lagade jag en härlig älggryta.

Spara tid med en tryckkokare

Först tryckkokade jag köttet med grönsaker och vitt vin så jag fick en härlig buljong till såsen. Såsen smaksatte jag med trattkantarell, senap och rosmarin. I och med tryckkokningen blir köttet jätte mört men det fina med tryckkokning är att man sparar tid. Hade jag gjort enligt traditionellt vis, hade grytan fått stå och puttra 3 timmar. Med min tryckkockare får jag samma resultat på 30 minuter. Det ni! Nu ser jag fram emot lite älgryta till lunchlådan i veckan. 😛

Recept

Ingredienser till 4 personer

Tid: 1 – 4 timmar beroende på tillagningssätt

 • 1 kg älgstek
 • 1 stor gul lök
 • 2 morötter
 • 1 stor solo vitlök alt 4 klyftor
 • 2 lagerblad
 • 4 dl vitt vin
 • 3 dl vatten
 • 10 vitpepparkorn
 • 3 stjälkar rosmarin
 • 3 stjälkar timjan
 • 2 msk koncentrerad kalvfond
 • salt
 • peppar
 • smör
 • Såsen
 • 2 dl förvällda trattkantareller
 • ca 5 dl buljong från avkoket
 • 2 dl grädde
 • 2 msk dijonsenap
 • 1 tsk hackad rosmarin
 • redning
 • ev salt
 • lite socker

Gör så här

 1. Skär köttet i grytbitar. Salta och peppra. Bryn runt om i smör.
 2. Skär lök, vitlök och morötter i grova bitar.
 3. Lägg köttet och grönsaker i en tryckkokare alt. stekgryta.
 4. Häll i vin och vatten så att kött och grönsaker täcks med vätskan.
 5. Tillsätt kryddor och fond.
 6. Koka upp och låt sjuda på låg värme i 3,5 timmar under lock alt. 40 min i tryckkokare.
 7. Separera köttet från fonden och lägg köttet en en annan gryta.
 8. Sila fonden i en sauteuse (såskastrull).
 9. Koka upp fonden och tillsätt senap, hackad rosmarin.
 10. Stek svampen i smör och häll sedan ner i såsen.
 11. Låt sjuda 10 minuter.
 12. Smaka av och red till önskad konsistens.
 13. Häll såsen över köttet och sjud ytterligare 5 minuter.
 14. Servera grytan med ris eller pressad potatis och svart vinbärsgelé.

Fler av mina goda grytor hittar du recept på här!

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.