Risotto Surf´n Turf…
Italiensk mat är något jag brinner för som så många andra säkert gör. Jag älskar pasta i alla dess former och det är så enkelt att komponera olika pastasåser med hjälp av enkla ingredienser. Varför bara fastna i köttfärssås spåret hela tiden när man kan variera.
Surf´n turf
Idag blir det inte pasta utan Risotto. Även det en rätt som jag älskar och som kan göras med olika smaker. Jag hade oxfilé i kylen som legat och mörats i 2 v så det blev en kombo med kött och skaldjur. Rätten döpte jag helt enkelt till Risotto Surf´n Turf. Skaldjur tillsammans med oxfilé är gudagott och sen den krämiga risotton som jag smaksatt med trattkantareller blev en fullträff. 🙂
Recept
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 50 min
- 400 g Oxfilé
- 20 st Scampi
- 8 st pilgrimsmusslor
- Risotton
- 2 Schalottenlökar
- 1 solo vitlök (alt 3 klyftor)
- 1/2 dl hackad timjan
- 1 dl hackad och förvällda trattkantareller
- 3 dl Carnaroli Risottoris
- 2 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 2 st kapslar grönsaksbuljong ”Fond du chef”
- 1 st kapsel kycklingbuljong ”Fond du chef”
- 2 dl riven parmesan
- smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Koka upp vatten och tillsätt buljongen. Låt sjuda 5 minuter.
- Hacka lök, vitlök, timjan och svamp. Fräs i smör nån minut utan att få färg.
- Tillsätt riset och låt fräsa nån minut tills riset blivit blankt.
- Tillsätt vinet och låt koka in.
- Ös på med buljong och rör om ofta så att inte riset bränner fast i grytan.
- När vätskan nästan kokat in, ös på med mer buljong. Upprepa detta tills riset är klart.
- Stek under tiden räkor och musslor hastigt i smör så att de får fin färg.
- Skär oxfilén i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek i smör ca 2 min på varje sida. Låt vila i folie tills risotton är klar.
- Efter ca 20 minuter ska riset vara klart. Du ska känna en liten kärna (tuggmotstånd) i riset när det är klart.
- Tillsätt riven parmesan och en klick smör.
- Servera direkt
Fler av mina goda risotto recept hittar du här!