Köttfärspiroger…

Idag sög det i tarmen efter paj men i stället för paj bakade jag goda köttfärspiroger. Jag gjorde det dock enkelt för mig och köpte färdig smördeg i stället för att baka min egna. 🙂 Sen en god köttfärs att fylla dem med och smack var det klart. 😛 Pirogerna serverade jag med en god grön sallad.

Skolmaten var faktiskt bra ibland

Jag kan än idag minnas pirogerna man fick till lunch på högstadiet. Det hände inte ofta men några fredagar per termin fick vi dom och dom var supergoda. Till skillnad från dem man köper i frysdiskarna idag var det god smak och mycket köttfärs i dem så även om man bara fick ta en så höll man sig mätt. Gjorde jag i alla fall. Kanske därför man fick dem på fredagar för den dagen slutade man oftast lite tidigare. Men hemlagat är ändå bäst. Se bara till att lägga ner lite tid på köttfärsen så kan det inte bli fel.

Recept

Ingredienser till 5 piroger

Tid: ca 60 min

 • 5 st smördegsplattor
 • Fyllning
 • 500 g nötfärs
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 3 stjälkar färsk basilika
 • 1 dl vatten
 • 1 dl Heinz chilisås
 • 1 msk soja
 • 2 tsk köttbuljong
 • 2 tsk oregano
 • salt
 • grov svartpeppar
 • smör

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Hacka lök, vitlök och basilika. Fräs i smör utan att få färg.
 3. Tillsätt färsen och genomstek den.
 4. Tillsätt resten och låt sjuda ca 10 minuter tills vätskan kokat in.
 5. Lägg färsen på smördegsplattorna och forma 5 piroger i valfri form.
 6. Pensla pirogerna med vatten eller ett uppvispat ägg.
 7. Grädda mitt i ugn 20-25 min eller tills de fått en en fin färg.
 8. Servera med en fräsch grön sallad.

Fler av mina goda lättlagade rätter hittar du här!

Köttfärspirog2-1 Köttfärspirog4-1

 

 

 

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.