Sjömansbiff a la Leif Mannerström…

Älskade husmanskost!

Leif Mannerström är en av mina favoritkockar när det kommer till husmanskost. Jag fick äran att träffa honom när jag själv medverkade i Sveriges Mästerkock 2012. 🙂 Husman är den maten jag brinner allra mest för och god husman skulle jag säga är en av de svåraste matkonsterna att laga. Det kräver sin tid men blir fantastiskt gott om man lägger ner den där tiden OCH kärleken. Alla har vi nog minnen från våra mormödrars söndagsstek. 😉

Prepp inför helgen

Igår när jag kom från jobbet stod jag i köket i flera timmar. Under tiden min Sjömansbiff stod och puttrade lagade jag en annan köttgryta och en köttfärssås som jag ska ta med till mamma i morgon. Därutöver gjorde jag 11 st Creme Brulée som ska serveras ikväll på mitt första kockuppdrag för hösten. Almanackan börjar bli fullbokad vilket känns jättekul men än finns några datum lediga och ni glömmer väl inte bort att ni även kan hyra mig på Juldagen och Nyårsafton? 🙂 Läs mer och boka mig som kock här!

Recept

Ingredienser till 4 personer  Tid: ca 2 timmar

 • 800 g ryggbiff
 • 800 g fast potatis
 • 1 stor gul lök
 • 1 purjolök (det vita)
 • 33 cl mörk öl
 • 1 tks kryddpepparkorn
 • 1 tsk vitpepparkorn
 • 4 kryddnejlikor
 • 6 Lagerblad
 • 2 msk soja
 • 1,5 msk kalvfond
 • 4 dl vatten
 • smör till stekning
 • salt
 • vetemjöl
 • Tillbehör
 • Inlagd gurka
 • Findus små fina ärtor

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint. Ansa och skär det vita på purjon i tunna ringar.
 2. Skiva köttet i tunna skivor. Bryn kött och lök var för sig i olja och smör. Salta och peppra. Vispa ur stekpannan med 4 dl vatten mellan stekningarna och häll i en smord ugnsfast gryta tillsammans med köttet och löken.
 3. Tillsätt mörk öl, hela kryddor, soja och kalvfond.
 4. Vänd potatisen i vetemjöl och stek gyllenbrun med lite salt. Lägg potatisen på köttet och löken.
 5. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1-1,5 timma.
 6. Servera med inlagd gurka och Findus små fina ärtor samt ett gott knäckebröd.

Fler av mina goda husmanskost recept hittar du här!

Källa

sjömansbiff1-1

sjömansbiff2-1

 

Tags

2 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.