Bouillabaisse…

Idag har jag lagat svampsoppa till morgondagens nätverkande sopplunch på jobbet. 🙂 Jag ansvarar för soppan en gång i månaden och det drar alltid lite extra folk som vill äta och nätverka hos oss. I helgen som gick hade vi underbart väder, kanske den sista riktigt varma helgen innan hösten faller på. Både jag och mannen ville äta något lätt så jag slängde ihop en härlig Bouillabaisse av det jag hade hemma. Därför blev den inte lika lyxig som en riktig Bouillabaisse ska vara men ack så god. 😛 Det enda som egentligen saknades var musslor. Till soppan serverade jag goda vitlöksbröd och Aioli. Trots att det låter avancerat att laga en Bouillabaisse så är det väldigt enkelt även om jag gör min egna fond vilket blir mycket godare. 🙂 Jag föredrar en lagom smak av saffran vilken ibland kan vara för dominerande när man äter Bouillabaisse ute. Jag vill inte att den ska ta överhand utan att man känner alla andra smaker i soppan oxå.

Ingredienser till 4 portioner

Tid: ca 50 min

 • Fond
 • Räkskal från 500 g räkor
 • 1 stor gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 1 riven morot
 • 1/2 dl hackad persilja
 • 1/2 dl hackad timjan
 • 3 dl vitt vin
 • 1 kapsyl Cognac
 • 1 burk Mutti krossade tomater
 • 1-1,5 liter vatten
 • 1 nypa saffran
 • chiliflakes efter smak (för hettan)
 • smör
 • i soppan
 • 500 g färska räkor
 • 400 g torskrygg
 • 200 g laxfilé
 • 1 gul lök (brynt)
 • 8 blancherade tomater alt 1 burk krossade tomater
 • salt
 • Tillbehör
 • Vitlöksbröd
 • Aioli
 1. Skala räkorna, hacka lök och vitlök, riv morötterna.
 2. Fräs alltsammans i smör.
 3. Tillsätt kryddor och sedan vin, Cognac, krossade tomater och vatten.
 4. Koka upp och låt sjuda 30 minuter utan lock.
 5. Sila fonden och häll den i en ny gryta.
 6. Tillsätt en burk tomater. Låt sjuda 10 minuter.
 7. Smaka av med salt.
 8. Tärna fisken och lägg ner i soppan. Sjud ytterligare 5 minuter.
 9. Bryn skivad lök i smör.
 10. Häll upp soppan i en tallrik.
 11. Garnera med brynt lök och räkor.
 12. Servera med vitlöksbröd och Aioli.

Bouillabaisse2-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouillabaisse3-1

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.