Torskrygg med Brynt Smör…

För några helger sedan kom min gamla barndomsbästis hem på besök. 🙂 Vi har alltid jättemycket att prata om när vi träffas och vi blev sittandes hemma hela kvällen medan vi åt och drack gott. Vi har massor av minnen ihop så det blev både skratt och tårar. Då hon är väldigt duktig på vin och dessutom har jobbar på systemet fick hon välja vin till maten. Hon hade med sig både ett vitt vin till maten och ett rött vin som vi senare satt o sippade på. Och det röda vinet har numera blivit ett av mina favoritviner. Mc Manis heter det. Finns in både rött och vitt och båda är supergoda.

Hyr mig som kock

Tidigare i veckan hade jag ett kockuppdrag där jag lagade denna rätten så jag kände för en repris då det är en helt underbar rätt som dessutom går snabbt att laga. Torskrygg när den är som bäst helt enkelt. Rena smaker och inga krusiduller. Inspirationen har jag fått från en kompis som är kock och där han jobbade innan serverades en liknande rätt fast då med bergtunga. Vinet som min väninnan hade med sig var ett gott torrt vitt vin som passade mycket bra till fisken.

Recept

Ingredienser till 2 personer

  • 400 g färsk torskrygg med skinn
  • smör
  • Tillbehör
  • Färska räkor
  • Smörstekta champinjoner med dill
  • 200 g brynt smör
  • Stekt dillsvängd delikatesspotatis
  • Grillad sparris

Gör så här

  1. Dela potatisen och koka i saltat vatten i 10 minuter.
  2. Ånga av den och låt svalna något.
  3. Värm upp olivolja och smör i wokpanna.
  4. Stek potatisen ca 10 minuter och rör om då och då så den får fin färg.
  5. Tillsätt hackad dill och salt.
  6. Skala räkorna.
  7. Skär svampen och stek i en torr panna tills den svettats ur.
  8. Smaka av svampen med lite salt och tillsätt hackad dill.
  9. Grilla sparrisen i ett grilljärn tills den fått färg och bra konsistens.
  10. Värm en panna med mycket smör.
  11. Lägg fisken med skinnet neråt och stek hårt några minuter tills skinnet fått fin färg. Vänd fisken och stek 1 minut på andra sidan. vänd tillbaka fisken med skinnet uppåt.
  12. Sänk till svag värme och låt fisken steka under lock eller folie till en innertemperatur på 54 grader.
  13. Låt därefter fisken vila under lock.
  14. Smält smör och låt det brynas sakta utan att brännas. Smaka av med salt.
  15. Blanda räkorna med den stekta svampen och tillsätt hackad dill.
  16. Smaka av med lite salt. Servera och njut!

Fler av mina goda fiskrecept hittar du här!

Torskryggmedbryntsmör1-1 Torskryggmedbryntsmör2-1

 

 

 

1 kommentar

  • Jag tackar ödmjukast! 🙂 Ingen är gladare än jag att ni blev nöjda med maten. På återseende hoppas jag! Mvh Lina 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.