Japansk Afton med Wakame och Oxfilé…

För några år sedan när vi var i Köpenhamn åt vi en helt underbar Kobe-biff på Hereford Beefstouw som ligger på Tivoli. Till biffen serverades Wakame, en brunalg som används mycket i ostasiatisk matlagning och det ville vi äta idag. 🙂 Men var hittar man Wakame i Växjö? Jo, det kan man köpa på Moshi Moshi som är en Sushi-restaurang men den finns även att köpa djupfryst i Thaibutiken vi har i stan så vi köpte båda delarna. Wakame är väldigt mild till smaken men den är smaksatt med lite stark krydda och sesamfrön som ger en jättegod smak. Den är dessutom väldigt näringsrik så det kändes som rena hälsomiddagen idag. 🙂 Vi köpte fin oxfilé som jag halstrade hastigt och lät vila 20 minuter så den fick en fin medium grad inuti. Av stekskyn gjorde jag en skysås baserad på Teriyaki vilket blev en fullträff till Wakamen.

Ingredienser till 2 personer

  • 400 g Oxfilé
  • 400 g Wakame
  • Skysås
  • 3 dl vatten
  • stekskyn från köttet
  • 2 msk Teriyakisås
  • 1 tsk worcestershiresås
  • chiliflakes efter smak
  • salt
  • smör

Låt köttet vila och blir rumstempererat. Salta och peppra biffarna och stek 2 minuter på varje sida i en het panna. Lägg köttet i folie och låt vila 20 min. Deglasera pannan med 3 dl vatten. Koka upp skyn och tillsätt smaksättningen. Reducera såsen något och smaka av med lite salt, Blanka av såsen med lite smör. Servera biffarna med Wakame-salladen. Vill man ha potatis till funkar en puré eller bakad potatis bra.

Wakame1-1 Wakame3-1

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.