Bräserat Högrev med Palsternackspuré…

Långkok är bland det bästa jag vet och det är äkta kärlek på en tallrik för mig men det är minsann ingen snabblagad mat utan den kräver tid och planering. 🙂 Tack vare min tryckkokare, som jag alltid gör långkok i, sparar jag massor av tid. En gryta som ska gå 2-3 timmar har jag klar på 50 minuter och köttet blir så mört och fint som det bara kan bli. Fördelen med en tryckkokare är oxå att alla smaker stannar i grytan i stället för att sippra ut som de gör ifall man använder en vanlig gjutjärnsgryta. 😛 Denna grytan lagade jag i lördags och är en variant på Boeuf Bourguignon med massor av god smak. Det finns massor av recept på denna rätt och detta är min variant och jag tar alltid i mer råvaror för att få en riktig touch på den. Gudagott!! 🙂

Ingredienser till 4-6 portioner      Tid: ca 1,5-4 timmar

 • 1,3 kg högrev
 • 1 stor gul lök
 • 2 morötter
 • 2 palsternackor
 • 5 vitlöksklyftor
 • 3 lagerblad
 • 100 g varmrökt sidfläsk
 • 1 näve hackad timjan
 • 10 vitpepparkorn
 • 2 dl steksky
 • 1 flaska rött vin
 • 2 msk balsamvinäger
 • 2 msk tomatpuré
 • 3 msk Bong´s oxfond
 • vatten
 • smör
 • Palsternackspuré
 • 4 palsternackor
 • 6 potatisar
 • 3-4 dl grädde
 • salt
 • Tillbehör
 • Smörstekta champinjoner
 • 150 g varmrökt sidfläsk
 • Karamelliserad steklök och brysselkål

Skär köttet i grytbitar och bryn runt om i smör. Lägg över köttet i en stor gryta eller tryckkokare. Deglasera pannan med vatten och häll stekskyn över köttet. Upprepa tills allt kött är brynt. Hacka alla grönsaker grovt och släng ner i grytan tillsammans med alla andra ingredienser. Fyll upp med vatten så allt i grytan täcks. Koka långsamt under lock i 2-3 timmar alt. 50 minuter i tryckkokare. Plocka upp köttet och sila fonden i en annan gryta. Koka ner såsen något och smaka av med salt och ev lite socker. Red till önskad konsistens. Purén Skala potatis och palsternacka och skär i små kuber. Koka dem i grädden tills de mjuknat och en del av grädden kokat in. Häll av överflödig grädde men spara den tills du mixar purén. Mixa med stavmixer tills du får en slät puré. Tillsätt ev lite av grädden. Smaka av med salt. Tillbehör Skär sidfläsket och knaperstek det. Stek champinjonerna i smör. Koka upp vatten och häll i brysselkålen. Blanchera dem i ca 3 minuter. Häll av vattnet. Smällt smör i en panna och sautera brysselkålen några minuter. Smaka av med salt och lite socker. Smällt smör i en kastrull. Stek löken lite lätt. Sänk värmen och häll på 1 msk balsamvinäger. Stek några minuter tills vinägern karamelliserats.

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.