Älgkalvinnanlår med Murkelsås…

Just nu är älgjakten i full gång och det märks i min bransch som jag jobbar i då det blir lite lugnare i butiken. Det roligaste är att jag nästan varje år får älgkött av någon kund och i år blev inget undantag. 🙂 Idag kom en gammal trogen kund in med två bitar älgkalvinnanlår från en älgkalv som slaktades igår. Här snackar vi färskvara! I stället för att frysa in köttet bestämde jag mig för att laga till en god rätt till kvällen. Vilt kött i all ära men jag är av den sorten som inte vill göra smaken ännu vildare och speciellt inte med ett så här fint ungt kött utan jag vill bevara den rena smaken i köttet. Jag halstrade köttet i smör med bara lite salt och peppa. Ljust rosa inuti och så mört att man knappt behövde tugga. Till köttet kokade jag en krämig murkelsås med vin och örter som jag serverade med pasta. Helt underbart gott och vilket gott kött!!!! Tusen tack Espetuna Skog. 🙂

Murkelsås4-1

Ingredienser till 2 personer

 • 400 g älginnanlår
 • salt
 • peppar
 • smör
 • Sås
 • 1 solo vitlök
 • 2 schalottenläkar
 • hackad timjan
 • hackad rosmarin
 • 200 g konserverade murklor (1 burk)
 • 1 dl vitt vin
 • 2 dl grädde
 • 1 dl steksky
 • köttbuljong efter smak
 • salt efter smak
 • en gnutta socker

Låt köttet blir rumsvarmt. Häll av vattnet ut murklorna och skölj dem noga i vatten. Krama ur vattnet. Hacka lök, vitlök och kryddor. Fräs alltsammans i smör utan att få färg. Tillsätt murklorna och låt fräsa nån minut med löken. Häll i vinet och låt koka in till hälften. Tillsätt grädde och köttbuljong. Sjud tills såsen blivit krämig. Smaka av med salt och peppar. Skär köttet i strimlor. Halstra hastigt i smör. Låt köttet få vila under folie på ett fat. Koka ut stekskyn med 1 dl vatten och häll ner i murkelsåsen. Servera med kokt pasta.

Murkelsås1-1 Murkelsås3-1

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.