Oxbringa med Rotmos och Pepparrotssås…

Hela helgen innehöll matlagning och det blev husman för hela slanten. 🙂 Jag fattar inte varför man inte bjuder på mer husman när man har gäster? Vällagad husman slår ju vilken oxfilé som helst. När jag var liten och vi blev bortbjudna till släkt och vänner bjöds det nästan alltid på husman, vad jag kan minnas i alla fall. Nästa bjudning kommer jag definitivt bjuda på husman. 🙂 Vällagad och rustik husman är mycket svårare att laga än att steka till en köttbit med gratäng men jag tror inte många tänker på det. Tyvärr tror inte jag att husman skulle uppskattas lika mycket på en bjudning som en köttbit med god sås. Mannen min njöt i alla fall så in i norden för det var ju han som hade valt menyn och jag vet inte hur många gånger han sa mmmmm. Båda är vi ense om att man borde bjuda på mer husman. 🙂

Ingredienser till 6 portioner

 • 1 kg rimmad oxbringa
 • 1/2 purjolök
 • 1 gul lök
 • 2 morötter
 • 1 bit rotselleri
 • 2 lagerblad
 • 10 vitpepparkorn
 • 4 kryddpepparkorn
 • färsk timjan
 • ca 1,5 l vatten
 • Rotmos
 • 6-8 potatisar
 • 300 g morötter
 • 1 bit kålrot
 • Hälften av oxbuljongen
 • salt
 • Pepparrotssås
 • 50 g smör
 • 3/4 dl mjöl
 • 3 dl oxbuljong
 • 2 dl grädde
 • 1 pepparrot
 • salt
 • Tillbehör
 • Blancherade sockerärtor
 • Riven pepparrot

Lägg oxbringan tillsammans med grovt skurna grönsaker i en gryta. Fyll upp med vatten så köttet täcks och låt koka upp. Låt koka lugnt under lock i 2-3 timmar. Om du har en tryckkokare räcker det med 1 timma. När det är klart, lägg köttet och vila på ett fat och täck med folie. Sila buljongen och spara den till såsen och moset. Såsen Gör en bottenredning på smör och mjöl. Häll på hälften av buljongen. Tillsätt grädden och finriven pepparrot. Koka upp och sjud 20 minuter. Smaka av med salt. Moset Skär kålrot och morötter i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och slå på buljong så rotfrukterna täcks av buljongen. Spara resten. Låt koka 45 minuter. Skär potatisen i små tärningar. Häll i dem i kastrullen och fyll upp med lite vatten. Låt koka ytterligare 15 minuter. Mosa allt direkt i grytan utan att hälla av buljongen. Tillsätt mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt. Servera med blancherade sockerärtor.

Oxbringa4-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oxbringa5-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oxbringa6-1

 

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.