Kladdkaka med Limemarinerade Bär…

I helgen kom en av mina bästa vänner hem på besök och då brukar jag alltid lyxa till det med lite god mat eftersom vi sitter och pratar halva natten lång. 🙂 Jag bjöd först på en klassisk Toast Skagen, därefter superfin färsk torskrygg som jag köpt i fiskbilen. Den stekte jag i smör tills den fick en temperatur på 50 grader och till den serverade jag ett gott potatismos och en hummersås, vars fond jag kokat ner kvällen innan. Sen garnerade jag med smörstekta kantareller och rotfrukter ”julienne”, dvs fint strimlade. Till dessert ville jag ha någon form av choklad men ville inte krabba till det så jag bakade en liten kladdkaka som jag serverade med limemarinerade hallon och blåbär samt lite grädde på toppen. Jag älskar allt med choklad, så länge det är mörk choklad. Kladdkakan tog bara 15 minuter att få klar så den kommer jag garanterat göra fler gånger. 🙂

Ingredienser till 10 st kladdkakor

  • 100 smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 0,25 dl mjöl
  • en nypa salt
  • Marinerade bär
  • 1 pkt hallon och blåbär
  • 1 st lime (skal och saft)
  • socker

Om bären är frysta, förbered dessa några timmar innan. Blanda bären med rivet limeskal, limesaft och socker efter smak. Låt stå och marineras. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen i smöret så den får smälta. Låt svalna till fingervarmt. Vispa ägg och socker.Tillsätt mjöl och salt. Vänd ner chokladblandningen och blanda väl. Häll smeten i 10 st aluminiumformar och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Servera med bär och vispad grädde.

Tags

4 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.