KarlJohansvampsoppa…

I år har tydligen KarlJohan svampen tagit täten i skogen och det uppenbarligen kryllar av dem. Jag tillhör inte den skaran som njuter av att plocka svamp men jag äter gärna svamp. 🙂 Det bästa är ju att jag har vänner och bekanta som älskar att plocka svamp och när det frivilligt erbjuds att plockas åt en, tackar jag ju inte nej såklart. Min chef plockade en hel korg full som jag fick för att laga KarlJohansvampsoppa av till vår nätverkande sopplunch som vi har varje torsdag på Telekonsult Syd, där jag jobbar. 🙂 Jag har fått uppdraget att laga soppan den sista i varje månad .vilket är himla kul. När det gäller svamp har jag lite svårt att ange mängd då mycket försvinner när man rensar och när man steker svampen så jag höftar lite. Fler recept på mina goda soppor hittar du här!

Ingredienser till 6-8 portioner

 • 1 kg Karl-Johan svamp (endast hatten)
 • 2 gula lökar
 • 2 solo vitlök
 • 1/2 dl hackad timjan
 • 3 dl vitt vin
 • 1 liter vatten
 • koncentrerad kycklingfond efter smak
 • grönsaksbuljong efter smak
 • 1 liter grädde
 • några stänk vitvinsvinäger
 • salt efter smak
 • smör

Hatten på KarlJohan består av två lager. Rensa bort det mjuka och geggiga samt stjälken som är träig. Endast överdelen på hatten kvarstår. Skär den i strimlor. Skär timjan, lök och vitlök. Fräs svampen i en torr panna tills svampen har svettats ur all vätska. Tillsätt en klick smör, timjan, lök och vitlök. Fräs allt tillsammans några minuter utan att få färg. Tillsätt vin och låt koka in till hälften. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka 15 minuter till. Smaka upp soppan med salt och vinäger.

karljohansoppa1-1

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.